Industrija 4.0 - dominantno pitanje u svetu metala

Komentari: 0

Digitalna transformacija je važna tema u svetu metalske industrije, jer je Industrija 4.0 jedan od glavnih događaja koji određuju budućnost u metalurškim sektorima, tako da je to dominantna tema kako među kompanijama iz ove sfere industrije tako i na sajmovima, uključujući i sajam GIFA 2019 koji se održao krajem juna u Dizeldorfu.

Sve sofisticiranija senzorska tehnologija pruža sve više podataka iz proizvodnog procesa u livnicama i čeličanama. Hiljade podataka je potrebno za svaku ploču koja se izliva i svaku traku od čelika koja je valjana.

Više nije moguće analizirati ove podatke, prepoznati obrasce i dobiti informacije od njih pomoću klasičnih IT metoda.

Kompjuterske centre i baze podataka iz prošlosti zamenjuju velika analiza podataka, veštačka inteligencija i umreženi sistemi cloud-a.

Digitalno nadgledanje mašina i opreme smanjuje troškove održavanja, povećava efikasnost i ima potencijal da optimizira proizvode.

Jedna od glavnih tema koja se potencira je aditivna proizvodnja - veliko pitanje u proizvodnom inženjerstvu.

Između ostalog, specijalna proizvodnja aditiva i konferencija "Metal 3D Printing" premijerno je prikazana 26. juna na sajmu u Dizeldorfu.

AM je već u uspešnom radu u mnogim zahtevnim industrijama, kao što su medicinski inženjering, proizvodnja automobila i vazduhoplovstvo. Industrija livnica, čelika i aluminijuma prepoznala je i potencijal 3D štampe.

Alternativni koncepti, koji se primenjuju u hibridnim i električnim pogonima, zahtevaju povećanje zapremine livenja u poređenju sa pogonima baziranim isključivo na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nije tajna da su održivost, minimiziranje potrošnja resursa i energetske efikasnosti trenutni trendovi u energetski intenzivnoj livnici i metalurškoj industriji.

Moderne tehnologije, koje minimiziraju potrošnju resursa i poboljšavaju energetsku efikasnost, igraju nezanemarivu ulogu kada industrijski potrošači investiraju. Nema sumnje da će kompanije, koje se ističu u ovim oblastima, biti vodeće.

Naglasak iz godine u godinu u ovoj industriji, kao i ostalim je na ekološki prihvatljivom radu i proizvodnji u sektoru, sa glavnim prioritetima u pogledu efikasnosti resursa i energije, zaštite klime i inovativnih procesa i proizvoda.

Energija je glavni faktor troškova za kompanije koje proizvode i obrađuju metale. Ovi proizvodni procesi čine približno četvrtinu ukupne industrijske potrošnje energije u Nemačkoj.

Za kompanije u ovim industrijama, neophodno je smanjiti troškove energije i istovremeno obezbediti sigurnost snabdevanja u proizvodnji.

"Energetska efikasnost i sigurnost u potražnji i ponudi igraju važnu ulogu za naše partnere. Sarađujući sa ENERGY STORAGE EUROPE, dovodimo korisnike zajedno sa proizvođačima rešenja za skladištenje i tako gradimo most za našu industriju da se pozicionira za održivo snabdevanje energijom za sutrašnjicu“, rekao je Gerit Navrakala, zamenik direktora Global Portfolio Metals and Flow Technologies Messe Düsseldorf.

 

O Autoru

Tekst priredio: Jovičić Stevan

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti