Idealan partner u proizvodnji

Komentari: 0

Iz FANUC-a je stigla nova generacija kolaborativnih laganih robota. Nakon što je u decembru 2019. na IREX-u u Tokiju predstavljen prvi prototip CRX-10iA, kompanija sada donosi prve proizvodne jedinice u Evropu.

Od avgusta 2020. godine, vitki beli robot sa nosivosti od 10 kilograma biće instaliran u izložbenom prostoru FANUC-a širom Evrope.

Dostava prvim kupcima će ubrzo nakon toga početi. Ključne karakteristike CRX-10iA su njegova sigurnost, jednostavnost upotrebe i izuzetno visoka pouzdanost. Programeri FANUC-a posebno su obratili pažnju na sigurnost korišćenja ovog laganog robota.

CRX-10iA se brzo zaustavlja prilikom veoma laganog kontakta sa ljudima. Ukoliko dođe do kontakta sa čvrstim predmetom, robot se automatski povlači od njega. Operateri takođe mogu ručno pomerati tri ose robota. Glatki i elegantni dizajn takođe pruža zaštitu od stezanja, što ga čini idealnim partnerom za radnike u proizvodnji. CRX-10iA je sertifikovan po ISO 10218-1 bezbednosnom standardu. 

Brzina u zavisnosti od režima 

Da bi robot bio što fleksibilniji, on može raditi u kooperativnom režimu maksimalne brzine od 1000 milimetara u sekundi, kao i u samostalnom režimu brzine do 2000 milimetara u sekundi. Promena načina rada je korisna za rad noću ili vikendom, na primer, kada robot može samostalno obavljati zadatke bez radnika u svom okruženju. Sistem semafora na robotu pokazuje aktivni režim rada.

Dodatni sigurnosni senzori se koristiti za usporavanje brzine rada robota do dozvoljene brzine, ukoliko osoba uđe u doseg robota. 

Jednostavna upotreba CRX-10iA započinje instalacijom. Robot, težak samo 40 kilograma i 20-kilogramskog kontrolera mogu se praktično ručno premestiti do mesta korišćenja i postaviti ga za rad. Novi, intuitivni dodirni panel ima jasno postavljen korisnički interfejs sa grafičkim simbolima, a programiranje je moguće pomoću funkcije „povuci i spusti“.

To omogućava čak i početnicima robota da stvaraju radne programe u jednostavnim koracima. Da bi se robot naučio željenom redosledu pokreta, operater takođe može ručno da ga vodi do odgovarajućih tačaka. 

Profesionalci mogu da promene interfejs pritiskom na dugme i da prikažu tradicionalni pristup za programiranje ili, alternativno, povežu iPendant na CRKS-10iA. Uz standardan režim povezivanja i iPendant, moguće je čak i složeno programiranje. 

Redovno ažuriranje softvera 

Još jedna nova karakteristika koja će kupcima u budućnosti olakašati da samostalno ažuriraju softver FANUC robota i proširuju ga ažuriranjem raznih aplikacija. Za prilagođavanje hvataljki, senzora ili kamera, FANUC pruža komplete za razvoj softvera koji omogućavaju brzu i jednostavnu vezu sa dodacima treće strane.

CRX-10iA takođe ispunjava najviše standarde kvaliteta u pogledu pouzdanosti. Na primer, zadovoljava zahtevni industrijski standard IP67, koji mu omogućava da opslužuje mašine na mestima u kojima ima vlage. Čak i vrlo sitne čestice prašine, poput onih koje se dobijaju poliranjem, nisu problem. Kontroler i tablet su dizajnirani tako da zadovoljavaju industrijski standard IP54 i zbog čega su idealni za upotrebu u industrijskoj proizvodnji. 

Životni vek: Osam godina bez održavanja 

Dug radni vek CRX-10iA je posebno impresivan. U proseku, FANUC obećava kupcima osam godina bez održavanja. Do tada, motore, reduktore, senzore, kablove i masti nije potrebno menjati ako se pravilno koriste.

Za kupce to znači i veoma nizak ukupni trošak posedovanja (TCO) i minimalan zastoj u proizvodnji. Ukoliko robota ipak treba servisirati, na primer zbog nepravilnog rukovanja, delovi se mogu brzo i lako zameniti zahvaljujući poklopcu koji se lako skida.

FANUC nastoji da pruži isto odličnu i sveobuhvatnu korisničku podršku za kolaborativnog CRX robota kao i za sve njegove tradicionalne žute robote. Dva najvažnija principa kompanije su „doživotno održavanje“ i „prvo servisiranje“.

To znači da FANUC čuva dovoljno rezervnih delova, čak i za proizvode koji su prestali da se proizvode, i nastavlja da pruža usluge za sve svoje proizvode sve dok ih kupci koriste. Kao iskusni stručnjaci za automatizaciju održavamo široku mrežu servisa i podrške širom sveta, na 264 lokacije koje su prisutne u 108 zemalja. 

CRX-10iA dolazi u dve verzije: standardni model sa rasponom od 1249 milimetara i model produžene ruke sa rasponom od 1418 milimetara. Robot duge ruke dizajniran je tako da ruku može prebaciti direktno preko svoje baze.

To mu omogućava da, na primer, pokupi delove sa stola ispred sebe i postavi ih iza stola u jednom linijskom pokretu. Pored zadataka za slaganje, CRX-10iA je idealno prilagođen za automatizaciju širokog spektra zadataka kao što su odvijanje/stezanje vijaka, zavarivanje, uzimanje delova sa polica ili sa transportera i pakovanje u kutije ili ubacivanje delova pripremaka u CNC mašinu i vađenje istih gotovih. 

Svako ko želi da iskusi prednosti FANUC-ovog lakog robota za sebe, biće moguće uskoro da to i uradi: za samo nekoliko nedelja CRX-10iA će spremno čekati posetioce u FANUC lokalnim izložbenim prostorima širom Evrope.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti