Gradovi iz Srbije i region na evropskoj listi budućnosti Fajnenšel tajmsa

Komentari: 0

Britanski "Fajnenšel tajms" je, na liste evropskih gradova i regiona budućnosti za 2018. i 2019. godinu - sačinjene na osnovu uslova poslovanja - svrstao Niš, Beograd, Šabac, Zrenjanin, Vranje, Zaječar, Sremsku Mitrovicu, Sombor, kao i Sremski okrug.

U svom izdanju za februar-mart, servis FDI tog londonskog lista, koji se bavi analizama vezanim za direktna strana ulaganja, rangirao je gotovo 500 gradova i 150 regiona na listama "evropskih gradova i regiona budućnosti za 2018-2019. godinu", kojima su obuhvaćene lokacije u Evropi "s potencijalom za investiranje na duge staze".

Na listi 10 prvih malih evropskih gradova budućnosti za taj period, po strategiji za direktna strana ulaganja, Niš je svrstan na sedmo mesto, preneo je Tanjug.

Po istoj strategiji, Niš kao region nalazi se na trećoj poziciji na listi "Top 10 malih evropskih regiona budućnosti za ovu i narednu godinu". FDI je Beograd svrstao na četvrto mesto na listi 10 velikih evropskih gradova budućnosti za pomenuti period po efikasnosti troškova, dok je na listi velikih gradova u Evropi koje servis FT ocenjuje kao najpovoljne za poslovanje 2018-2019. prestonica Srbije - na devetom mestu.

Vranje, Zaječar, Sremska Mitrovica, Zrenjanin i Sombor zauzimaju od šestog do 10. mesta na listi prvih 10 evropskih mikrogradova budućnosti u ovoj i narednoj godini, po efikasnosti troškova.

Takođe, Zrenjanin je na osmom mestu na listi Top 10 mikrogradova u Evropi po povoljnosti za poslovanje, dok je Šabac među prvih 10 evropskih mikrogradova po strategiji za direktna strana ulaganja.

Britanski list je Sremski okrug rangirao kao sedmoplasiran na listi prvih 10 malih evropskih regiona budućnosti kad je reč o efikasnosti troškova.

Poseban tekst posvećen je Šapcu, gde se ističe da taj srpski grad ima dobre saobraćajne veze i najveća je industrijska zona u tom regionu.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti