Google: Singapur ima visok potencijal da postane globalno središte veštačke inteligencije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Singapur ima "veoma visok" potencijal kao globalno središte za veštačku inteligenciju - delimično zahvaljujući okruženju koje podstiče inovacije, rekao je izvršni direktor Google Cloud-a za CNBC.

„Da bi veštačka inteligencija zaista ostvarila svoj potencijal, potrebna su vam zaista dobra javna i privatna partnerstva“, rekla je za CNBC Karolin Jap, direktorka globalne veštačke inteligencije i primenjenog inženjeringa u Google Cloud-u.

Jap je govorio na marginama samita Ekplore AI u januaru, sastanka koji su organizovali Google Cloud i vlada Singapura kako bi se prepoznala najbolja generativna AI rešenja organizacija koje učestvuju u inicijativi „AI Trailblazers“.

Inicijativu su u julu prvi najavili singapursko Ministarstvo komunikacija i informacija, Digitalna industrija Singapura, Smart Nation i Digital Government Office i Google Cloud.

„... kada imate dobra javno-privatna partnerstva, zaista možete početi da ne samo da poboljšavate slučajeve korišćenja u javnom sektoru kao što su usluge za građane, već možete da podstičete okruženje za inovacije“, rekao je Jap.

Singapur je bio jedna od prvih zemalja sa AI planom igre i u decembru je pokrenuo Nacionalnu AI strategiju 2.0 — ažuriranu verziju svojih planova za proširenje upotrebe AI.

Kao deo inicijative AI trailblazers, postavljena su dva sandbok-a kako bi čak 100 organizacija u gradu-državi omogućilo pristup GPU-ovima visokih performansi Google Cloud-a, Vertek AI platformi, unapred obučenim generativnim AI modelima i niskim - alati za razvoj koda. Ovo omogućava izgradnju i testiranje sopstvenih generativnih AI rešenja u kontrolisanom i namenskom okruženju zasnovanom na oblaku.

Kroz zajedničko partnerstvo, 43 organizacije iz vladinog i industrijskog sektora su uspešno izgradile sopstvena generativna AI rešenja koristeći Google-ov AI paket.

Istovremeno, to takođe koristi Singapurcima u celini, „bilo kao potrošačima ovih tehnologija ili u ekonomiji koja raste zbog ovakvih inovacija“, rekao je Jap.

O tome da li su druge vlade otvorene i kooperativne kao Singapur, Jap je rekao za CNBC, „neke jesu, neke nisu“. Ona nije pojasnila o kojim zemljama je reč.

„Na mnogo načina, Singapur već ima prave temelje da procveta kao globalno AI čvorište“, rekao je Kendrik Čen, viši politički analitičar na Institutu za globalne promene Tonija Blera.

„Vlada je pokrenula različite inicijative AI, podržala lokalna istraživanja veštačke inteligencije i angažovala tehnološke kompanije iz privatnog sektora u konsultativnim dijalozima u svom procesu kreiranja politike.

Centar za bezbednost i nove tehnologije saopštio je da zvezda Singapura „nastavlja da raste kao centar veštačke inteligencije“ što predstavlja značajne mogućnosti za međunarodnu saradnju. Centar je istraživački centar u okviru Valsh škole spoljnih poslova Univerziteta Džordžtaun.

„Inicijative kao što su ubrzavanje odobravanja patenata, podsticanje privatnih investicija i rešavanje nedostatka talenata čine zemlju brzorastućim globalnim čvorištem za veštačku inteligenciju“, navodi CSET u martovskom izveštaju.

„Pitanja etike i upravljanja veštačkom inteligencijom razmatraju se i na nacionalnom nivou. Sve ovo pomaže da se Singapur pozicionira kao ključni igrač u globalnom AI pejzažu“, rekao je Chan.

On je dodao da se Singapur suočava sa "nekim izazovima", kao što je žestoka konkurencija za vrhunske AI talente iz drugih centara.

Izvor: SEEbiz

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti