Evropski Stelantis i kineski Leapmotor zajedno će prodavati električna vozila u Evropi od septembra

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Evropski proizvođač automobila Stelantis koji ima brendove Opel, Fiat, Sitroen, Pežo i druge, saopštio je da je osnovao zajedničko ulaganje s kineskom startap-firmom za električna vozila Lipmotor (Leapmotor) koja će u septembru početi prodaju električnih vozila u devet zemalja Evrope.

Prodaja će početi u septembru u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Holandiji, Rumuniji, Španiji i Portugaliji - rekao je generalni direktor Stelantisa Karlos Tavares novinarima u Hangdžuu, u Kini.

Od četvrtog kvartala električna vozila će se prodavati u zemljama Južne Amerike, na Bliskom istoku, u Africi, Indiji i u Azijsko-pacifičkom regionu, rekao je on.

Stelantis i Leapmotor nisu izneli detalje o tome gde će se proizvoditi električna vozila, sem da lokacija mora da ima raspoloživ kapacitet da podrži prodaju i da ispuni kriterijume kvaliteta i konkurentne cene.

Biće lansirani modeli TO3 i C10, a planiraju da proizvedu po jedan novi model godišnje u naredne tri godine, rekao je Tavares.

Dve kompanije objavile su formiranje nove zajedničke kompanije nazvane Leapmotor International za proizvodnju i prodaju Leapmotor električnih vozila izvan Kine.

Kompanija je 51%o u vlasništvu Stelantisa i 49% Leapmotora.

Stelantis je u oktobru prošle godine za 1,5 mlrd EUR kupio udeo od 21% u Leapmotor-u i najavio strateško partnerstvo.

Generalni direktor Leapmotor-a Džu Dijangming rekao je da će savez sa Stelantisom omogućiti njegovoj kompaniji pristup opsežnoj mreži dilera i distribucije van Kine i fabrikama širom sveta.

SAD i Evropa optužuju Kinu da prekomerno proizvodi električna vozila i da ih isporučuje po niskim, subvencioniranim cenama na inostranom tržištu. Evropska unija istražuje taj uticaj kineskih državnih subvencija.

Američka vlada je najavila uvođenja carina na kineska električna vozila, baterije, solarne ćelije, čelik, aluminijum i medicinsku opremu što će verovatno povećati trvenja dve najveće svetske privrede.

Izvor: Beta

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti