EU se vraća na ugalj zbog sve manje količine ruskog gasa?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

EU se vraća privremeno na ugalj kako bi se izborila sa sve manjim količiniama ruskog gasa, potvrdio je izvor EU za Rojters.

Evropa će se privremeno okrenuti alternativama u vidu fosilnih goriva, kako bi se nadomestio ruski gas u svetlu akcija predsednika Rusije Vladimira Putina, ali ti potezi neće dugoročno ugroziti ciljeve kada je reč o klimatskim promenaa, istakao je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Vršilac dužnosti direktora za međunarodna pitanja i klimatske promene u Evropskoj komisiji Elina Bedram rekla je na skupu "Afrika enegregski forum" da nezakonita invazija Rusije u Ukrajini za posledicu ima vanrednu situaciju u Evropi.

Količine gasa kroz gasovod Severni tok 1 smanjene su na 40 odsto, što produbljuje energetsku krizu, navodi Rojters.

Da bi se izborila sa nedostajućim količinama gasa, Međunarodna energetska agencija saopštila je da Evropa mora da zameni ruske zalihe energije iz obnovljivih izvora, uključujući nuklearnu energiju. Direktor te agencije Fatih Birol upozorio je da će Rusija nastaviti da nalazi izgovore da smanji količine gasa ili da ga potpuno obustavi kako se zima približava.

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti