EU obezbedila 4,8 mil EUR za unapređenje poslovne infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture, za šta je opredeljeno 4,8 mil EUR.

Cilj programa je unapređenje uslova za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvaranje novih radnih mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća, kako je navedeno na sajtu Eu PRO Plus, ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

U okviru poziva iz ukupnog budžeta 3,4 mil EUR usmerena su na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih centara ili biznis-inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma opredeljeno milion evra.

Lokalne samouprave će moći da konkurišu i za podršku razvoju tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za šta je EU izdvojila 400.000 EUR.

Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, treba da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od 10% ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30% za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept predloga projekta, dok druga faza podrazumeva podnošenje kompletne prijave ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocenjen u prvoj fazi.

Više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO Plus programa.

Rok za podnošenje koncepta (prva faza) je 25. oktobar 2022. godine.

Prijava za info-sesije je isključivo putem onlajn obrasca na stranici javnog poziva.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti