El-Exis SP

Komentari: 1

Proizvođači plastike pomeraju granice tankozidnih proizvoda

Debljina zidova komada je ključna u projektovanju i proizvodnji plastičnih proizvoda. Dok deblji zidovi nude veću čvrstoću, istovremeno, pojavljivanje deformacije se dešava češće kada se plastika hladi u alatu.

U pokušaju smanjivanja troškova, mnogi inženjeri i dizajneri sada kreću u drugom pravcu – izrada manjih i lakših komada.

Za proizvode sa tankim zidovima procenjuje se da će do 2020. godine proizvodnja dostići 226,4 milijarde dolara, sa godišnjim rastom od 4,4% u narednih pet godina. Mala težina i širok spektar potrošača su važni faktori u takvoj ekspanziji.

Prednosti proizvodnje tankozidnih proizvoda su jasne. Smanjenje težine znači smanjenje sirovina i transportnih troškova. Istovremeno, ciklusi su mnogo brži zbog bržeg vremena hlađenja. To proizvođačima omogućava značajne prednosti u povećanju produktivnosti – važna prednost u današnjem konkurentskom okruženju.

Međutim, prednost nije samo industrija pakovanja. S proizvodnjom lakših komponenti, automobilska industrija može smanjiti težinu automobila, i samim tim smanjiti emisije ugljenika.

Proizvođači elektronskih i telekomunikacionih uređaja i proizvođači medicinske opreme, takođe kontinuirano pomeraju granice kod najmanjih komada.

Dakle, o kakvim debljinama govorimo? Po pravilu, komponente sa tankim zidovima označene su kao tanje od 1 mm u oblasti elektronike i manje od 2 mm u automobilskoj industriji. U slučaju ambalaže za hranu, debljina zida je obično manja od 0,6 mm.

Za uspeh u ovoj oblasti, proizvođači plastike moraju analizirati svaku aplikaciju – izbor materijala, mašine i alat moraju odgovarati optimalnoj kombinaciji brzine, kvaliteta i ponovljivosti. Sumitomo (SHI) Demag kao ekspert u tehnologiji brizganja tankozidnih proizvoda, nudi nekoliko saveta budućim korisnicima.

Izbor mašina za aplikacije sa tankim zidovima

Hidraulične mašine dizajnirane za aplikacije sa tankim zidovima često imaju akumulatore za brizganje i zatvaranje alata. Današnji potpuno električni i hibridni električno/hidraulični modeli dizajnirani su da izdrže velika opterećenja i brzine u proizvodnji 24/7.

Kod Sumitomo /(SHI) Demag, hibridni El-Exis SP je najbolji izbor za mnoge aplikacije sa tankim zidovima. 

El-Exis SP je dizajniran za brzu proizvodnju tankozidnih proizvoda. Uključuje niz inovativnih mehaničkih i programskih funkcija i obično dostigne između 3% i 5% veću produktivnost od drugih mašina na tržištu. Kada su potrebne velike brzine i česte promene, svestranost mašine je od suštinskog značaja.

Na El-Exis-u, napredne sistemske kontrole kombinuju se sa visoko kvalitetnom konstrukcijom, čime se smanjuju zahtevi održavanja, vremena prelaska i potrošnje energije.

Takođe je neophodno uzeti u obzir tok materijala i koliko daleko materijal putuje u alat (tzv „put tečenja“). Potrebno je brže punjenje i veći pritisci kako bi rastopljeni materijal (melt) ispunio gnezda u alatu koja su izuzetno tanka.

Pri dizajniranju komada neophodno je ostati na istoj debljini zida. Pri brizganju komada različite debljine, tanji zidovi će se hladiti brže od debljih, što potencijalno može izazvati savijanje i deformaciju komada. 

Kada donosite odluku o proizvodnji tankozidnih proizvoda, takođe je važno uzeti u obzir sve zahteve proizvodnje. Za serijsku proizvodnju ambalaže i drugih komada, kao i za kvalitet proizvoda i ponovljivost procesa, prilagođeni sistem je ključ za donošenje odluke o izboru opreme za brze cikluse potrebne za brz povratak investicije i održivi rast.

Takođe je potrebno razmotriti dugoročne planove i mogućnost integracije robotskog sistema ili IML tehnologije. 

Jednako su neophodni visokokvalitetni inženjering, automatizacija, operativno-komunikacijsko i informativno znanje

Veštine i iskustvo operatera su jednako važni faktori za efikasnost proizvodnje. Sumitomo (SHI) Demag stavlja veliki naglasak na početnu obuku i učenje, pored već uspostavljenih kurseva za optimizaciju procesa.

Zahvaljujući potražnji i dobrom iskustvu, Sumitomo (SHI) Demag Velika Britanija u Davetriju je otvorio obrazovnu instituciju koja nudi početnu, srednju i naprednu obuku za klijente. Učesnici obuke izveštavaju o velikim poboljšanjima produktivnosti.

Uprkos činjenici da se broj proizvođača tankih zidova smanjuje, količina plastičnih komada sa tankim zidovima eksponencijalno se povećava.

Zahvaljujući trajnosti potrošnje, ključni prioritet u industriji pakovanja, automobilskoj i elektronskoj industriji, su lagani proizvodi superiorne funkcionalnosti, snage i otpornosti na udarce. Ovi faktori će nastaviti da stimulišu potražnju za komadima sa tankim zidovima i u budućnosti.

Top Teh d.o.o.
Reber 10
1291 Škofljica, Slovenija

Predstavništvo Srbija:

Jurija Gagarina 14a, 11 000 Beograd
Jelena Dmitrović
mob: + 381 60 160 8971
fax: + 386 1 787 1662
j.dmitrovic@topteh.eu
www.topteh.eu

 

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Nebojsa Sofronijevic
03.06.2018 21:02
Dali mozda ima nesto o vakum termoforming masine.
Pozdrav iz makedonije Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti