Ekonomija Velike Britanije zvanično je pala u recesiju posle 11 godina

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ekonomija Velike Britanije zvanično je pala u recesiju posle 11 godina, jer je u drugom tromesečju pala za rekordnih 20,4 odsto što je posledica uvodjenja restriktivnih mera u borbi protiv korona virusa.

Zavod za nacionalnu statistiku zabeležio je pad od 2,2 odsto u prva tri meseca, a zatim u aprilu 20,4 odsto što je najveći mesečni zabeleženi pad svih vremena.

Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mesečne cifre koje prate kvartalne cifre i one pokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja nekih ograničenja zaključavanja.

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mesečnoj stopi od 8,7 odsto.

"Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i gradjevinska industrija je nastavila da se oporavlja ", rekao zvaničnik Zavoda za statiku.

Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mera poslednjih meseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti