Država treba da olakša postupak konverzije zemljišta

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Država treba da omogući konverziju građevinskog zemljišta bez naknade, ili uz jednokratnu taksu koja neće biti destimulativna za privrednike, ocenjeno je na sednici Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine nije rešio imovinsko pravne odnose nad zemljištem u vlasništvu privrede, već je doprineo da danas 5.000 hektara građevinskog zemljišta bude zarobljeno, ocenio je član saveta i direktor u Neoplanti Aleksandar Vujošević.

- Država se ne odriče prihoda od konverzije uz naknadu, iako je veoma malo profitirala po tom osnovu, dok je mnogo više izgubila od neplaćenih poreza, različitih nameta na gradnju, a najviše zbog nerealizovanih investicija - izjavio je on.

Privrednici okupljeni u Savezu ocenili su da su na gubitku i zbog činjenice da nešto što su već kupili i platili pre donošenja zakona, moraju ponovo da plate, saopštio je NALED.

Dodaje se da u postojeću imovinu preduzetnici ne mogu da ulažu, jer im je zabranjena gradnja, a teže mogu i da je prodaju, pa to zemljište gubi na vrednosti.

Savez je zatražio da nadležni organi omoguće automatski upis prava svojine u katastar svima koji imaju pravo korišćenja na zemljištu, uključujući i pravna lica koja su obveznici plaćanja naknade za konverziju, kako bi se dosledno sprovelo načelo jedinstva nepokretnosti.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti