Digitalizacija do nivoa polja sa Profinet-om i Simatic PCS 7

Komentari: 0

Sa verzijom 9 procesnog upravljačkog sistema Simatic PCS 7, Siemens otvara prostor za nove perspektive za operatere u postrojenjima procesnih industrija i stvara dodatnu stepenicu na putu ka digitalnom preduzetništvu.

Verzija 9 Simatic PCS 7 podržava Profinet, vodeći industrijski Ethernet standard u svetu, sa dve distribuirane I/O linije za veću digitalizaciju, direktno do nivoa polja, kao i novu ekstenzivnu softver funkcionalnost. Operateri u postrojenjima imaju korist i od veće fleksibilnosti, lakoće korišćenja i široke kompatibilnosti sa prethodnim verzijama.

Zahtevi u odnosu na fleksibilnost, mogućnost proširenja funkcija, raspoloživost i bezbednost postrojenja koja rade u procesnim industrijama povećavaju se iz dana u dan. U uslovima kada se očekuje da postrojenja dostignu vek trajanja do 30 godina, aspekti sigurnosti budućnosti i zaštite investicija od vitalnog su značaja.

Centralnu ulogu kao povezujući element ima i automatizacija. Profinet, vodeći Ethernet standard u svetu, osmišljen je tako da omogući prilagođavanje budućim zahtevima koji mogu nastati u procesnim industrijama. On nudi efikasnu komunikaciju u realnom vremenu, otvorene standarde za razvoj standardizovanih automatizovanih mreža, bezbednosnu komunikaciju, kao i fleksibilne lako proširive mrežne strukture.

Uspešna digitalizacija se u znatnoj meri oslanja na pouzdanu komunikaciju od vrha na dole u hijerarhiji, direktno do nivoa polja. Novi I/O sistem Simatic ET 200SP HA omogućava da se karakteristike Profineta koriste do optimalnog efekta u ostvarivanju ovog cilja.

Posebno usmerena na procesne industrije, nova I/O linija osmišljena je tako da bude široko dostupna i da se može koristiti direktno na terenu do eksplozivne zone opasnosti 2. Njen zaštitni omotač i prošireni operativni temperaturni opseg od -40 do +70°C omogućavaju da se I/O sistem koristi u više slučajeva, bez potrebe za dodatnom klimatizacijom.

I pored svog kompaktnog dizajna kojim se štedi na prostoru – širina novog modula smanjena je za nešto malo ispod polovine – omogućava rad sa čak 16 kanala. Broj modula po glavnom sklopu ili po stanici povećan je sa 12 na 56, što odgovara nešto ispod 900 I/O signala umesto prethodnih 96 (kada su se koristili moduli sa 8 kanala). Još jedna povoljnost jeste njegova konstantno modularna i fleksibilna struktura, koja omogućava pogodnu zamenu modula bez isključivanja energije, tokom radnog režima, u tzv. change run modu.

Stanice Simatic ET 200SP HA mogu se jednostavno i brzo proširiti u saglasnosti sa promenljivim zahtevima, s obzirom na to da trajno ožičenje i upotreba saobraznih terminalnih blokova omogućava kontrolne kabinete sa standardizovanom strukturom. Rezultat su niži troškovi projektovanja, sklapanja i instalacije.

Jedinica Simatic Compact Field Unit (CFU) otvara novi prostor za integraciju uređaja na terenu. Ova distributivna jedinica u polju povezana preko Profineta, u mogućnosti je da prevaziđe ograničenja konvencionalnih I/O koncepata, obezbeđujući doslednu decentralizaciju u kombinaciji sa fleksibilnim strukturama.

Simatic CFU kombinuje jednostavno rukovanje koje nudi poznata 4-20 mA tehnologija sa koristima field bus tehnologije, omogućavajući očigledno jednostavnije distribuiranu I/O strukturu. Ranžirni ormani i master kablovi sa više jezgara mogli bi uskoro da postanu deo istorije s obzirom na to da distribuirano postavljanje Simatic CFU omogućava znatne uštede sa aspekta kablova i terminalnih tačaka. Ovo s druge strane znači znatno smanjenje potrebnog rada utrošenog na projektovanje i dokumentaciju.

Na primer, ukoliko je potrebno povezati novi uređaj u polju, CFU automatski inicijalizuje povezani uređaj i integriše ga brzo i jednostavno u sistem kontrole procesa. Sada je za ovu vrstu procesa potrebno oko 30 minuta, a u budućnosti će biti moguće završiti ga za manje od 60 sekundi. Isti scenario se može primeniti na klasičnu grešku koja nastaje u okviru sistema npr. kada defektni uređaj na terenu prekine proizvodnju. Upotreba Plug&Produce ima za rezultat jednostavnu, efikasnu, pouzdanu i nesmetanu integraciju uređaja.

Uređaje u polju može lako i bezbedno zameniti čak i osoblje bez specijalizovane obuke. Simatic CFU je idealno izrađen prema zahtevima procesnih industrija i predstavlja impresivan primer digitalizacije u oblasti. Zajedno sa 8 PROFIBUS PA priključaka, na raspolaganju su još dodatnih 8 diskretnih I/O kanala, a svaki može biti slobodno konfigurisan od strane softvera kao DI (digitalni ulaz) ili DO (digitalni izlaz). Ojačano kućište daje pouzdanu zaštitu od efekata vremenskih uslova i neplaniranih spoljnih uticaja.

Verzija 9.0 Simatic PCS 7 takođe dolazi sa ekstenzivnim softverskim inovacijama nudeći veću produktivnost i fleksibilnost za operatere u postrojenjima i osoblje zaduženo za održavanje. Ovo obuhvata efikasnije puštanje u rad i upravljanje uređajima u polju pomoću mobilne tehnologije, a koristeći Simatic PDM (Process Device Manager). Ova univerzalna alatka za inženjering, parametrizaciju, puštanje u pogon, dijagnostiku i održavanja pametnih terenskih uređaja i terenskih komponenata, nudi ekstenzivnu podršku Profinet-u.

Simatic Batch softver sada dolazi sa novom funkcijom koja nudi veću fleksibilnost za inženjering serijskih procesa. Unapređenja uključuju i ekstenzivniju podršku web-klijentima, koja se sada takođe može koristiti za Simatic Batch.

Radi pojednostavljenja administracije i upravljanja instaliranim hardverskim i softverskim komponentama, Simatic Management Console je dodatno nadgrađena u verziji 9.0.

Siemens d.o.o. Beograd
Divizije Digitalna fabrika i Procesne
industrije i pogoni

Radoja Dakića 7
Tel: +381 11 20 96 096
E:mail: industrija.rs@siemens.com
www.siemens.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti