Češka ne želi da obnovi vađenje zlata u blizini Praga, iako se vrednost procenjuje na 20 milijardi evra

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Češka vlada za sada ne želi da obnovi vađenje zlata na nalazištu u blizini Praga, iako se njegova vrednost procenjuje na 20 milijardi evra. Razlog je u korišćenju toksičnih hemikalija potrebnih zaeksploataciju, a nalazište je smešteno u turističkom području.

Kako piše Dojče Vele, a prenosi portal BIZLife.rs, ležište s gotovo sedam tona zlata nalazi se ispod živopisnog gradića Jilove u Pragu, u kojem živi oko 5.000 stanovnika.

Pored gradića teče reka Sazava, pritoka Vltave, a to je područje omiljeno izletište Pražana.

Jilove u Pragu ima viševekovnu tradiciju rudarenja zlata. U 14. veku to je bio treći najvažniji grad kraljevine Bohemije, nakon Praga i Kutne Hore, s dvostruko više stanovnika nego danas.

U vreme vladavine kralja Karla IV. (1355.-1377.) Jilove u Pragu bio je najvažniji izvor zlata u kraljevstvu.

“Veliki deo Praga izgrađen je od prihoda od vađenja zlata”, pojašnjava Sarka Jurinova, direktorka Regionalnog muzeja u Jilove u Pragu gde veliki deo postavke čini istoriju rudarenja zlata.

Muzejski geolog Jan Vana kaže da ispod i u okolini gradića leži približno sedam tona zlata. Tamošnji rudnik zlata prestao je s radom 1968. godine.

Rudari su znali naići i na grumene od nekoliko kilograma. Jedan uzorak grumena u gradskom muzeju veličine je rukometne lopte.

Međutim, da bi kopanje zlata u Jilove u Pragu bilo profitabilno, morao bi se koristiti otrovni cijanid prilikom ispiranja stenja. Bez korišćenja cijanida prinos bi bio mali.

“Problem je što je Jilove izletničko područje”, isiče Vana. Uprkos tome, dobar deo lokalnog stanovništva nema ništa protiv obnove rada rudnika, a pre nekoliko godina javnu podršku obnovi rudarenja zlata dao je i predsednik Miloš Zeman.

Vlada je za sada odlučila kroz studiju izvodljivosti samo da ispita mogućnosti dobijanja najplemenitijeg metala. “Studija bi trebalo da pruži vladi ažurirane informacije o mogućnosti eksploatacije zlatnih rezervi”, izjavila je visokotiražnom dnevnom listu MF Dnes portparolka Ministarstva industrije i trgovine Stepanka Filipova.

Ekonomski ili ekološki razlozi?

Jedna od mogućnosti jeste da se iskopani materijal, zajedno s onim iz rudnika Zlate Hory, šalje u inostranstvo na daljnju obradu čime bi se izbeglo korištenje otrovnih hemikalija u Češkoj.

Za Ričarda Brabeca, ministra zaštite okoline, nekorišćenje cijanida je osnovni preduslov za obnovu rudarenja zlata u Češkoj.

“Apsolutno je neprihvatljivo da se vađenje zlata u budućnosti radi uz korišćenje hemikalija”, izjavio je Brabec na javnoj televiziji. Jedina druga opcija je duboko rudarenje, istakao je Brabec misleći se na bušotine duboke i preko 1.500 metara.

Međutim, ekonomista Lukas Kovanda, član vladina Nacionalnog ekonomskog saveta, veruje kako nedostatak entuzijazma za obnovu vađenja zlata odražava prvenstveno ekonomske razloge.

“Vađenje zlata i dalje nije profitabilno. Da su stvari drugačije, vlada bi obnovila rudnik još davno pre”, smatra Kovanda.

 

Izvor: BIZLife.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti