BUDUĆNOST POVEZIVANJA

Komentari: 0

Dominantna tehnologija za povezivanje uređaja ili sistema u industrijskim aplikacijama danas je još uvek Ethernet.

Iako bežična komunikacija uzima sve veći deo tržišta, Ethernet još uvek drži tron, pre svega zato što je jednostavan za instalaciju, pouzdan i dozvoljava velike brzine protoka podataka.

Međutim, od svog nastanka ima jednu veliku manu koja ga remeti da se koristi u još većoj meri - domet!

Ethernet tehnologija ima ograničenje u daljini prostiranja signala, tako da je maksimum na 100 metara. Kako bi rešili ovaj problem i ujedno smanjili troškove implementacije, korporacija Broadcom je 2011. godine počela sa razvojem novog standarda, jednoparični Ethernet (Single Pair Ethernet - SPE).

Ideja je bila da se umesto četiri parice, odnosno osam žica, koriste samo dve žice čime bi se značajno smanjila težina kabla kao i njegova cena.

Maksimalan domet je povećan deset puta, na 1000 metara. Nakon par godina usavršavanja 2019. godine standard je konačno odobren i usvojen kao IEEE 802.3cg.

Među kompanijama koje su učestvovale u pripremi bio je i Phoenix Contact, tako da je tržištu već ponudio aktivne i pasivne mrežne komponente koje ispunjavaju postavljene uslove.

Čitav portfolio konektora i kablova sa stepenom zaštite od IP20 do IP68, kao i adekvatni svičevi sa kombinacijom SPE i RJ45 interfejsa obezbeđuju jednostavnu vezu senzora sa kontrolnim uređajima.

Uz protok podataka brzinom od 1 Gb u sekundi SPE tehnologija omogućava i napajanje uređaja kroz iste linije snagom do 50 W.

Takođe, podržani su i sledeći protokoli: Power over Data Line (PoDL), Time-Sensitive Networking (TSN), kao i OPC Unified Architecture (OPC UA).

Sve ovo omogućava pouzdanu IP komunikaciju između lokalnih i udaljenih servera (cloud) pružajući bazu za Industriju 4.0 i buduću sveobuhvatnu digitalizaciju.

Ukoliko želite da učestvujete u kreiranju budućnosti pozovite nas!
Ekskluzivni zastupnik brenda Phoenix Contact za tržište Srbije:
Autoput za Novi Sad 110b, 11080 Beograd, Zemun
Telefon: +381 11 4145 900
E-mail: office@konvex.rs
Web: www.konvex.rs
Posetite naš web shop: b2b.konvex.rs/shop

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti