ABB FIA Formula E – više od trke

Komentari: 0
Fotografija od: ABB

Prava je prilika da u fokus stavimo jedno veliko automobilsko takmičenje, koje je sve, osim tradicionalne jurnjave po trkačkim stazama. Naravno, reč je o ABB FIA Formuli E koja se održava od 2014. godine. Od tada, iz godine u godinu pridobija sve više publike i pratilaca, ali ne samo zbog vozačkih umeća, nego i svih rešenja koja su primenjena u ovom takmičenju.

Na ovu priču nas u pravo vreme poziva kompanija ABB, koja je 09. aprila održala online konferenciju za novinare iz čitavog sveta, a ujedno se i nadovezuje na odličnu emisiju SAT plus, koja je emitovana početkom aprila. Reč je o 24-časovnom testu najpopularnijih električnih automobila na stazi NAVAK, nedaleko od Beograda, gde su vozila naravno napajana električnom energijom brzih ABB punjača.

ABB FIA Formula E takmičenje je samo po sebi drugačije od uobičajenog auto-moto sporta, koje smo mi tradicionalisti navikli da gledamo i pratimo. Ono što je glavna razlika u odnosu na ostale kategorije je upravo pogonska jedinica, koja se u potpunosti snabdeva električnom energijom, a za koju je zadužena ABB podrška, u vidu punjača, logistike, inovativnih rešenja, koja se već primenjuju i na komercijalnim vozilima, odnosno na putnoj mreži.

Pored toga, trke se odvijaju u najstrožim centrima velikih metropola. Što nije slučajno. Na taj način, skreće se pažnja da ovakav vid prevoza, a u ovom slučaju i zabave kroz takmičenje, smanjuje zagađenost vazduha, kao i zvučnu zagađenost jednim ovakvim događajem, jer se bolidi praktično i ne čuju.

Fotografija od: ABB

Mnogi su se pobunili i kada je Formula 1 pre nekoliko godina prešla iz turbo u hibridnu eru i izgubila onaj dobro prepoznatljiv zvuk, ali i pored toga, takmičenje nije postalo nezanimljivo, naprotiv, krugovi se voze za još kraće vreme, a uzbuđenje svakako da ne nedostaje. U svakom slučaju, jasan je put kojim ide auto industrija, pa i auto-moto sport.

Održivost, ekonomičnost i najvažnije ekološki aspekt su među vodećim faktorima koji su pokazatelji u kom smeru će se nastaviti dalje.

Samu konferenciju je otvorio Sebastian Buemi, švajcarski sportski vozač, a danas aktivni učesnik ABB FIA Formule E šampionata i ujedno ambasador ovog takmičenja.

“Kao vozač koji dolazi iz Švajcarske, prvenstveno mi je velika čast da sam deo projekta iza kog stoji kompanija ABB. Švajcarska je odlična zemlja za razvijanje projekata kao što je elektrifikacija drumskog saobraćaja. Sećam se i kada su punjači, kao i elektro automobili u mojoj zemlji bili novost.

Fotografija od: ABB

Danas je to već uveliko prihvaćen stil života, te se uveliko prelazi na električni pogon.“

Nakon uvodnih reči jednog od trenutno najboljih vozača ovog takmičenja, prešlo se na druge teme i sagovornike, među kojima je reč uzeo Frank Muehlon, direktor E-mobiliti divizije u kompaniji ABB, te ukratko istakao gde je sada industrija elektro automobila, a podsetio nas je kada i kako je sve počelo:

“Zaista smo na prekretnici u sektoru e-mobilnosti. Automobilski svet postaje deo električnog sveta - dva sveta su se stopila, dok su u prošlosti to bile različite industrije. U narednih 10 godina očekujemo da ćemo ih videti još bliže.

Zaista je zanimljivo osvrnuti se u proteklih 10 godina na tempo i napredak industrije. ABB je 2010. godine instalirao prve komercijalne brze punjače u Evropi, tačnije u Holandiji.

Tada smo potencijalno mogli da napunimo automobil sa najviše 50 kilovat sati, ali automobili još nisu bili spremni. To bi moglo dati domet od oko 150 kilometara za oko 30 minuta. Mi smo tržišni lider u zapadnom svetu sa oko 17000 DC brzih punjača instaliranih u više od 80 zemalja, od kojih mnoge zapravo imaju raspon snage do 350 kilovata.

Ovi brzi punjači Terra High Power mogu napuniti automobil za manje od 15 minuta, što je oko 80 procenata kapaciteta baterije.“

Fotografija od: ABB

Od sagovornika, pažnju nam je skrenula i Julia Palle, direktor održivosti takmičenja ABB FIA Formule E, koja je iznela mnogo detalja vezanih za samu organizaciju, ali je nas iz časopisa Industrija zanimalo naročito to kako ona vidi ovo takmičenje u narednih 10 godina.

“Svakako mislim da će ABB FIA Formula E šampionat biti mnogo popularniji. Mi smo za to spremini, već smo takmičenje svetskih razmera.

Naši vozači dolaze iz svih krajeva planete, a i već sada održavamo trke na raznim lokacijama širom sveta.

Ono što nam je među prioritetima jeste takmičenje na novim mestima, kako bismo promovisali ideju i tehnologiju koju primenjujemo u takmičenju.

Očekujemo da će Vlade, naročito naprednijih država, u narednim godinama donositi zakone koji će dozvoljavati samo električni vid prevoza u velikim gradovima, naročito u centralnim delovima metropola.

To će naše takmičenje dodatno promovisati, kao i razvoj tehnologije koje primenjujemo. Naše tamičenje će jednostavno postati sastavni deo “Smart cities“ načina življenja,“ ukratko nam je odgovorila Julia.

Ukoliko već niste, predlažemo da pogledate i upoznate se sa ovim vidom zabave, koju donose vrhunski vozači i vrhunski inženjeri kompanije ABB.

Na našim prostorima, takmičenje se može pratiti na kanalima Eurosport-a, a ko želi opširnije, uživo prenosi treninga i kvalifikacija se mogu pratiti i preko platforme www.youtube.com.

Sve je detaljno objašnjeno na https://www.fiaformulae.com/.

Mi koji volimo i trkanje i nove tehnologije bićemo online, dok nam ovo takmičenje ne dođe u komšiluk, ili možda čak i u naš grad.

Lepo je imati nadu.

Za više informacija kontaktirajte
ABB u Srbiji:

ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11010 Beograd
Tel: +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs

 

O Autoru

Nikola Mirković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti