Prevencija smanjuje zloupotrebe platnih kartica

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Broj zloupotreba platnih kartica smanjen je u proteklom periodu zahvaljujući preventivnim merama koje se na tom planu preduzimaju, kaže predsednica Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) Snežana Jakovljević.

Ona ističe da se u poslednje vreme dešavaju sporadične zloupotrebe, poput internet napada ili postavljanja "skimera" na bankomatima kako bi se došlo do podataka sa platne kartice, ali da korisnici kartica ne treba da brinu, jer izdavaoci insistiraju na sigurnosnim merama i nadoknađuju štetu ako dođe do zloupotreba.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS formirala je 2004. godine Grupacija za razvoj platnih kartica i digitalnih plaćanja Udruženja finansijskih institucija, a njegovi članovi su izdavaoci platnih kartica - sve banke koje posluju sa platnim karticama u Srbiji, procesorske kompanije, predstavnici Narodne banke Srbije, MUP-a i tužilaštva.

Jakovljević kaže da se broj zloupotreba značajno smanjio upravo zahvaljujući preventivnom delovanju tog tela, odnosno brzim i represivnim merama.

„Pokušaji zloupotreba koje se dešavaju su sporadične, najčešće su to internet napadi i skimeri na bankomatima kojima se dolazi do podataka na kartici da se posle lakše došlo do sredstava.

Svi izdavaoci kartica preduzimaju sigurnosne mere kako bi se e klijenti zaštitili, a svaka šteta se nadoknađuje“, ističe Jakovljević.

Ona navodi i da je onlajn kupovina sada bezbednija zahvaljujući dodatnim merama koje se preduzimaju - jednokratnim lozinkama dodaje se još jedna sigurnost za onlajn kupovinu.

Čak i kada se sumnja da postoji pokušaj zloupotrebe korisnici ne treba da brinu, jer će im biti izdate nove kartice ili će podaci biti izmenjeni kako bi mogli da nastave nesmetano sa plaćanjima, odnosno kupovinom, objašnjava Jakovljević.

Govoreći o kaznenim odredbama, Jakovljević ističe da se one kreću od šest meseci do 12 godina zatvora u zavisnosti od visine iznosa.

"Kazne su baš zato stroge da bi se sprečile zloupotrebe i da bi se delovalo preventivno", navodi sagovornica.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti