PLANRADAR NASTAVLJA DA RASTE UPRKOS NEIZVESNOSTIMA NA GLOBALNOM TRŽIŠTU

Komentari: 0

Fotografija od: PlanRadar

Uspešna godina za globalnu ekspanziju PlanRadar-a. U regionu je prisutan od 2019, a njegova digitalna platforma koristi se na rekonstrukciji Sava Centra i u izgradnji Pelješkog mosta.

PlanRadar, digitalna platforma za dokumentaciju i komunikaciju u građevinarstvu i industriji nekretnina koju koristi više od 120.000 profesionalaca u 65 zemalja, ostvarila je stabilan rast prošle godine uprkos izazovima i neizvesnostima u globalnoj ekonomiji.

Nakon što je obezbedila svoju poziciju u Evropi sa 12 kancelarija širom kontinenta, PlanRadar kompanija se proširila širom sveta i otvorila kancelarije u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Singapuru i Brazilu. Tokom 2022. godine usledilo je zapošljavanje lokalnih stručnjaka, i tako je PlanRadar povećao svoj tim za 80%, na više od 400 zaposlenih.

"Nastavak rasta i ekspanzija je strategija i za 2023. Prošla godina je bila veoma uspešna u pogledu novih ogranaka, razvoja proizvoda, kao i međunarodnih priznanja. Dobili smo nagrade poput Scale-Up nagrade i EY Nagrade za preduzetnika 2022. godine, koje pokazuju da smo na pravom putu", rekao je Bojan Petković , direktor PlanRadar-a za istočnu Evropu.

PlanRadar kombinuje građevinsku dokumentaciju i upravljanje nedostacima u jedinstvenoj i sigurnoj platformi za investitore, izvođače, stručni nadzor i upravnike nekretnina. Intuitivna i pregledna aplikacija osigurava uštedu i do 7 sati nedeljno, što je posebno važno s obzirom na to da podaci istraživanja kompanije FMI pokazuju da se na globalnom nivou 90% infrastrukturnih projekata završava s kašnjenjem ili van budžeta.

Prednosti digitalizacije prepoznale su mnoge međunarodne kompanije kao što su Strabag, Cushman & Wakefield, Signa, Siemens, CBRE između ostalih, a koriste ga mnoge kompanije u Srbiji kao što su Delta Real Estate, Mašinoprojekt Kopring, Stucture Concept, Euro Bravo i druge.

PlanRadar je dostupan i na srpskom jeziku i može se koristiti na svim iOS, Windows i Android uređajima, a korisnicima nudi besplatan period od 30 dana da se upoznaju sa punim spektrom funkcija.

PLANRADAR U REGIONU

PlanRadar je odigrao važnu ulogu u nekim od najznačajnih projekata u regionu, uključujući trenutnu rekonstrukciju Sava Centra u Beogradu, kao i izgradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj uzmeđu 2018. i 2022. godine.

PLANRADAR & REKONSTRUKCIJA SAVA CENTRA

PlanRadar se koristi za praćenje i izveštavanje radova na rekonstrukciji Sava Centra, i predstavlja jednu od inovacija na projektu.

Kompanija Delta Holding kupila je Sava Centar na javnom konkursu za 17,5 miliona evra, uz obavezu investiranja 50 miliona evra u njegovo renoviranje. S obrzirom na trenutnu situaciju na tržištu, ali i želju investitora da ovom objektu vrati stari sjaj, procenjuje se da će obnova ovog važnog objekta koštati više od 100 miliona evra.

Krajem 2022. najavljeno je planirano otvaranje Sava Centra u novembru 2023.

Tada će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom.

"Do sada smo realizovali radove na sanaciji konstrukcije objekta, peskarenje, impregnaciju i sanaciju betonskih površina na fasadi, a počela je i montaža fasadnih stakala sa visokim stepenom energetske efi kasnosti . Počeli smo radove i na Plavoj dvorani, što će biti jedan od najsofisticiranijih segmenata u rekonstrukciji Sava Centra.

Razvijamo Sava Centar za budućnost - kvalitet i kontrola izrade, isplati vost i održivost su nam prioriteti , i zato smo se odlučili za digitalno praćenje projekta PlanRadarom.

Za nas je logičan izbor otpočetka bio PlanRadar, jer smo već sarađivali na projektima, kao što su hotel Indigo, Delta House, i Delta Planet Niš", izjavila je u sklopu regionalne pres konferencije krajem prošle godine Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate. "Sava Centar je jedan od najznačajnijih projekata ne samo za našu kompaniju Delta Real Estate, Delta Holding, već i za naš grad i državu. Sava Centar je brend i spomenik kulture i njegova rekonstrukcija za nas kao investi tore nije nimalo laka. Međutim, okupili smo tim, partnere i saradnike na projektu koji čvrsto veruju da vrednost Sava Centra doseže mnogo dalje od granica naše zemlje. Pripremili smo koncept koji će vratiti poslovanje, zabavu i život u ovaj objekat, ali i istovremeno postati jak pokretač kongresne industrije u regionu", izjavila je Angelina Nekić, potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Real Estate grupe.

S obzirom na to da su sajmovi i koncerti već zakazani za novembar ove godine, najavljeno je da će se projekt završiti na vreme i da će Sava Centar opet otvoriti svoja vrata gostima iz Srbije i širom sveta u novom sjaju.

PLANRADAR & IZGRADNJA PELJEŠKOG MOSTA

Još jedan značajan projekat u regionu, na kome se koristi o PlanRadar je izgradnja Pelješkog mosta, koji zajedno s okolnom mrežom puteva i tunela, čini jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u južnoj Hrvatskoj i spada u jedan od najvećih mostova u Evropi.

Fotografija od: PlanRadar

U ovaj projekat investirano je 550 miliona evra, a privukao je veliku pažnju u julu 2022. kada je montiran 165. i ujedno poslednji deo njegove čelične konstrukcije.

PlanRadar je odigrao značajnu ulogu u praćenju i upravljanju građevinskim nedostacima, te i uveliko pomogao da se ovaj složeni projekat završi na vreme. "Brza razmena informacija jedna je od najvećih prednosti PlanRadara.

Podaci se odmah dele s drugima, a osim toga koraci rešavanja problema su pojednostavljeni zahvaljujući bazi podataka unutar aplikacije," izjavio je Fran Bošković, nadzorni inženjer IGH-a, kompanije koja je bila nadležna za nadzor gradnje.

Najveća korist od upotrebe PlanRadara tokom izgradnje Pelješkog mosta ostvarena je na području praćenja i otklanjanja nedostataka.

Ako se ne koristi digitalno rešenje, podaci o nedostacima montaže, o neispravno izvedenim radovima i o pukotinama koje se pojavljuju u izgradnji tunela prikupljaju se ručnim zapisivanjem podataka i skiciranjem.

Aplikacija PlanRadar beleži sve greške i nedostatke i čuva ih u elektronskom obliku. Problemi se mogu opisati detaljno, locirati precizno na nacrtima i evidentirati fotografijama.

U slučaju Pelješkog mosta, nadležne osobe su pomoću PlanRadara prati le i otklanjanje nedostataka u realnom vremenu preko obrazaca, što je sprečilo kašnjenja i omogućilo uštedu vremena.

PlanRadar su koristili svi učesnici na projektu, uključujući investitore, nadzorne inženjere i glavne izvođače.

Komunikacija među njima je bila značajno poboljšana zahvaljujući PlanRadaru.

Gradnja mosta dugog 2,4 km započeta je u leto 2018. s kineskom građevinskom kompanijom CBRC, a zadati rok dovršetka radova iznosio je 36 meseci.

Pelješki most dovršen je u zadatom roku. Most je pušten u promet krajem jula 2022. i omogućava putnicima da brže i direktnim putem stignu do svojih odredišta u južnoj Dalmaciji.

DIGITALIZACIJOM KROZ KRIZU U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI

Iako se globalna građevinska industrija suočava sa jednim od najizazovnijih perioda do sada, digitalizacija procesa omogućava optimizaciju i uštedu resursa.

Uspešni projekti pokazuju da ako se digitalne alatke implementiraju na vreme, osigurava se kvalitetnija izgradnja objekata, kao i završetak projekta na vreme.

"Digitalne aplikacije za građevinsku industriju mogu pomoć i da se gubici svedu na minimum tako što će se potencijalni scenariji identifikovati već u fazi izgradnje, a ne ispravljati nakon završetka gradnje.

Što je manje grešaka, to će kvalitet gotovog objekta biti bolji. Za izvođače radova, investitore i klijente, digitalizacija procesa i optimizacija kvaliteta doprinose dugoročnom stvaranju i održavanju reputacije," istakao je Bojan Petković, direktor PlanRadar-a za jugoistočnu Evropu.

Digitalizacija građevinske industrije u Srbiji se brzo razvija u poslednjih nekoliko godina.

Novi tehnološki napredak i digitalne tehnologije uveliko utiču na način na koji se projektuju i izvode građevinski projekti .

"Međutim, i pored svih koristi , digitalizacija građevinske industrije u Srbiji još uvek nije u potpunosti implementi rana.

Neki izazovi sa kojima se suočava ovaj proces, uključuju nedostatak stručnjaka, kapaciteta i infrastrukture potrebnih za uspešnu implementaciju digitalnih tehnologija. Ipak, poziti van trend je uveliko primetan, i ponosni smo što smo deo toga", zaključio je Petković.

PlanRadar d.o.o.
Savska cesta 32
10000 Zagreb
+385 177 76 144
info@planradar.com
www.planradar.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti