Oporavak uslužnog sektora pružio je novi zamah rastu ekonomije evrozone

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ekonomija evrozone porasla je najbržim tempom u aprilu, oslanjajući se na rekordni rast industrijske aktivnosti i oporavak u uslužnom sektoru, pokazao je izveštaj londonskog Markita.

Indeks menadžera nabave u privatnom sektoru evrozone (PMI) u aprilu je porastao za pola poena na 53,7 poena, što je najviši nivo od jula prošle godine, izračunala je kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka sa sedištem u Londonu.

Aktivnosti u industriji rasle su najbržim tempom u aprilu otkako je Markit počeo da vrši istraživanje, a sektor usluga se takođe oporavlja.

„Uprkos kontinuiranom snažnom negativnom uticaju mera zatvaranja, uslužni sektor se vratio rastu, jer se kompanije prilagođavaju životu sa virusom i pripremaju za bolja vremena“, zaključuje glavni ekonomski ekonomista Markite Chris Villiamson.

Uslužni sektor zaostaje za industrijom pre svega zbog pojačanih napora vlada da suzbiju širenje covid-a 19, ali aktivnost je porasla prvi put od avgusta prošle godine, primećuje Markit.

Teškoće se ogledaju u padu novih porudžbina, deveti mesec zaredom, jer su se približili najvišem nivou u industriji od kada je Markit počeo da sprovodi istraživanja, zahvaljujući oslobođenoj potrošnji, zalihama, ulaganju u nove mašine i rastućem optimizmu.

Vilijamson, međutim, upozorava na kašnjenja u lancu snabdevanja zbog naglog skoka potražnje za sirovinama, što je prouzrokovalo snažan rast operativnih troškova kompanija.

„Rezultat bi mogao biti nagli porast potrošačkih cena u narednim mesecima, iako će veličina tog rasta zavisiti od snage potražnje i stanja ponude, a oba su trenutno krajnje neizvesna“, primećuje Villiamson.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti