Lančano čišćenje i tehnika kliznog brušenja za delove kočnica

Komentari: 0

Slika opis: Savršeno podešenim postupkom za odmašćivanje i klizno brušenje, noseće ploče kočionih pločica dobijaju savršenu površinsku završnu obradu za naknadni proces vezivanja. 

LUMAG, poznati poljski proizvođač kočionih pločica, predstavio je Rösler-u izazov završne obrade površine kako bi maksimizirao karakteristike prianjanja za kasniju fazu vezivanja. RÖSLER je ponudio rešenje za odmašćivanje i površinsku obradu nosivih pločica, koje su direktno povezane sa presom.

Firma LUMAGSp. z o.o, koju je osnovao Marek Zak 1988. godine, specijalizovana je za proizvodnju kočionih pločica za bubanj i disk kočnice za komercijalna vozila.

Za navedenofirma LUMAG, sa sedištem uBudzyń-u, Poljskoj, razvila je sopstvenu tehnologiju proizvodnje koja je rezultirala značajanim poboljšanjem kvaliteta.Pored toga, ova firma razvija, proizvodi i prodaje kočione pločice za putnička vozila i motore, pod trgovačkim imenomBreck.

Odmašćivanje, grubljenje površinai obaranje ivica

Kao rezultat promene načina proizvodnje za nosače ploča kočnice, od livenja do štancanja, LUMAG je odlučio da instalira novu unutrašnju proizvodnu liniju za ove proizvode.

Ovo je uključivalo rešenje za odmašćivanje, grubljenje površina i obaranje ivica pečatnih nosivih ploča dužine 210-250 mm i širine između 90-110 mm.

Treba napomenuti da komponente imaju prorez ili probušenu rupu za postavljanje senzora, koji prati trošenje kočionog jastuka. Ovi koraci su imali za cilj da obezbede da delikatni otisci obezbeđuju optimalne karakteristike prijanjanja za naredno vezivanje kočionih pločica. Još jedan zahtev koji je predstavio kupac bio je direktno povezivanje opreme za završnu obradu sa presom za bušenje, kao i održavanje krajnje fine obrade i potpuna automatizacija procesa čišćenja (odmašćivanja) i završne obrade mase u kontinualnom napajanju.

LUMAG je odlučio da sarađuje sa RÖSLER-om za ovaj važan projekat, jer RÖSLER ne samo da uživa odličnu reputaciju u industriji, već je bio u mogućnosti da isporuči opremu za oba procesa, uključujući završni medij i jedinjenja iz jednog izvora.

Inteligentna selekcija medija omogućava čišćenje bez potrebe za sušenjem

Nakon procesa utiskivanja, transportna traka prenosi delove na mašinu za pranje bubnja, opremljenu unutrašnjim transportnim pužem. Unutar bubnja nosive ploče prvo prođu kroz neperforiranu zonu u koju se ubrizgava tečnost za čišćenje ravnim mlaznicama.

Time se stvara potopna kupka za odmašćivanje. U sledećem perforiranom delu bubnja, tečnost za čišćenje se ispušta, a u sekundarnom koraku obrade se ispiraju prskanjem.

Ova zona čišćenja je praćena odvodnim odeljkom, stanicom za ispiranje, a potom i još jednim i poslednjim odvodnim odeljkom. Nakon toga, transportna traka prenosi delove u mašinu gde se odvija klizno i završno brušenje istih.

Dopuna tečnosti za čišćenje se vrši pomoću Dosatron proporcionalne dozirne pumpe. Pošto tečnost za čišćenje i jedinjenje za proces kliznog brušenja imaju praktično iste hemijske karakteristike - uključujući postavljanje privremene zaštite od korozije - prenos tečnosti za čišćenje u mašinu za završnu obradu ne predstavlja problem.

Ovaj pametan trik eliminisao je potrebu za fazom sušenja nakon procesa čišćenja, što je rezultiralo ne samo značajnim uštedama u ukupnim kapitalnim troškovima, već i smanjenjem operativnih troškova.

Za pravilno održavanje tečnosti za čišćenje, perilica je opremljena jedinicama za filtriranje i separatorom ulja.

Blaga tehnika kliznog brušenja

Grubljenje površina i obaranje ivica se obavlja u linearnom, kontinuiranom protoku vibratora R 550/6600 DA sa posebno prilagođenim sistemom utovara.

Utovar se zapravo odvija na zadnjem kraju posude za obradu umesto na bočnoj strani iste, uz znatno smanjenu visinu pada. Jednako blagi proces prenosa radnih komada je uključen u jedinicu za vibraciono sečenje, dok je sušač napunjen tzv. Supervelatemedijumom za sušenje.

Nakon sušenja određene količine radnih komada, koja se precizno meri težinom, oni se ispuštaju u transportnu posudu. Procesna voda iz mašine za tehnikukliznog brušenja se kontinuirano čisti u potpuno automatskoj centrifugi za ljuštenje Z 1000, opremljenoj automatskim ispuštanjem mulja.

Rösler Oberflächentechnik je vodeći svetski proizvođač mašina za završnu obradu i sačmarenje metala i drugih materijala, mašina za bojenje i zaštitu, kao i za procesnu opremu i tehnologiju za učinkovitu površinsku obradu (uklanjanje kamenca, brušenje, poliranje, itd…).

Osim nemackih sedišta u Untermerzbach-u / Memmelsdorf-u i Bad Staffelstein-u / Hausen-u, Rösler Grupa takođe ima svoja preduzeća u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Austriji, Srbiji, Švajcarskoj, Rumuniji, Rusiji, Brazilu, Indiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Rösler Oberflächentechnik GmbH
Hetmanekgasse 15
A-1230 Wien
www.rosler.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti