Inovativne tehnologije iz Siemens-a na jednom mestu

Komentari: 0

Siemens Srbija Dan Industrije, koji sada već tradicionalno, organizuje kompanija Siemens, ni ovoga puta nije prošao bez prisustva časopisa i portala Industrija.

U odabranom društvu kompanija iz oblasti industrije, u Hotelu Radisson, imali smo priliku da se kroz prezentaciju, upoznamo sa najnovijom tehnologijom iz portfolija kompanije Siemens, koje kako oni kažu, a i mi smo imali priliku da se u to uverimo, se veoma uspešno transformiše u svakodnevnicu pružajući podršku na putu digitalne transformacije.

U okviru programa, u prezentaciji, imali smo priliku da se pojedinačno upoznamo sa novitetima iz oblasti industrijske automatike, digitalizacije, procesne industrije, komunikacione tehnike i niskonaponske sklopne tehnike.

Potrudili smo se da imamo adekvatnog sagovornika iz kompanije Siemens, vodeće u ovoj oblasti industrije, menadžera prodaje za program industrijske automatizacije i digitalizacije, gospodina Zorana Jovanovića, koji nam je u kraćem prijatnom razgovoru, približio i pojasnio značaj digitalizacije, koja je postala svakodnevnica, kako u poslovnom tako i u našem privatnom okruženju.

Tom prilikom, gospodin Zoran Jovanović istakao je da smo svi svesni činjenice da digitalizacija u industriji uzima sve veći i veći zamah u Srbiji, objasnivši da je to zapravo veoma dobro, uz obrazloženje i zašto...

’’Uzevši u obzir da velike fabrike, ali i manja preduzeća polako shvataju da bez novih digitalnih rešenja u svom poslovanju gube korak sa konkurencijom, takođe gube korak i na tržištu. Shvataju da im ta nova rešenja pomažu u povećanju produktivnosti u proizvodnji, u povećanju efikasnosti u korišćenju resursa, ali i u utrošku energenata i sirovina i omogućava im brži razvoj proizvoda i brži plasman novih proizvoda na tržište.

Ta rešenja omogućavaju i veću fleksibilnost u samoj proizvodnji, što bi drugim rečima značilo da odgovaraju sve specifičnijim zahtevima klijenata.

Digitalizacija prati, nadzire i pospešuje i sam kvalitet proizvoda i proizvodnje.

Firme postaju svesne da bez daljeg razvoja neće biti konkurentne kao što su bile do tada, a sa druge strane mnoge fime, među kojima i kompanija Siemens, plasiraju na tržište sve više i više novih rešenja i polako hvataju korak sa zahtevima kojih je sve više i koji su specifičniji. Iskreno, danas ne vidim veću kuću i veću firmu koja se upušta u te nove tehnologije.

Sa digitalizacijom firme rade brže, bolje i efikasnije, a ljudi se navikavaju na nove tehnologije.

I za kraj moram da pomenim jako bitan detalj, a to je da mladi koji su rasli u nekom svom virtuelnom okruženju, upravo očekuju takve alate, vidžete i tehnologije i na svom radnom mestu, što je glavni razlog da se firme prilagode i samom tržištu radne snage,’’

Posebnu pažnju na konferenciji, kompanija Siemens je ukazala i svojim dugogodišnjim partnerima, kompanijama ICCE, INDAS Automation i MIKA Projekt Servis, koji su, na osnovu svojih realizovanih projekata, prikazali kroz svoj primer, sve benefite upravo koristeći Siemens proizvode i rešenja.

Trend sve većeg broja mladih inženjerki u kompanijama

Siemens je kompanija sa mnogo mogućnosti, pre svega za učenje i usavršavanje i ukoliko imate taj poriv da učite, onda su mogućnosti beskrajne.

Iako mnogi očekuju da inženjerski tim čine uglavnom muškarci, kada je reč o polnoj jednakosti, bili smo pozitivno iznenađeni brojem mladih inženjerki iz Siemens-a koju su držale predavanja o najnovijim tehnologijama. Iako je činjenica da u inženjerskom poslu ima više muškaraca, isto tako primećujemo da se i taj trend menja kada je reč o mlađim generacijama,a jedna od primera je Tijana Džodžo, inženjer prodaje u kompaniji Siemens doo Beograd, koja se bavi niskonaponskom sklopnom opremom.

’’Siemens prati tradiciju za visoko kvalitetne uređaje i prati trendove tržišta i na neki način dajemo primer ostalim tehnološkim kompanijama kako treba raditi. Mi radimo na održivosti i na digitalizaciji i na automatizaciji industrijskih postrojenja’’ – istakla je gospođica Tijana Džodžo.

Takođe smo nastavili razgovor na temu digitalizacije, gde nam je gospođica Tijana, ukratko predstavila 3WA vazdušne prekidače i njihovu primenu.

’’Digitalizacija u industriji ima odziv i u energetici. Dok je, sa jedne strane fokus na pouzdanoj i sigurnoj distribuciji električne energije, sa druge strane je rastući trend da i distributivni sistemi razviju svoj potencijal za digitalizaciju kroz sve faze projekta od projektovanja do održavanja i servisiranja.

Nova serija 3WA vazdušnih prekidača nastavlja Siemens tradiciju visoko-kvalitetnih uređaja i ne samo da prati trendove tržišta, već zahvaljujući sofisticiranim funkcijama ujedno postavlja i nove standarde.

Uz automatsko adaptiranje algoritama zaštite, 3WA vazdušni prekidači omogućavaju optimalnu zaštitu kako u tradicionalnim industrijskim i infrastrukturnim objektima, tako i u solarnim i vetroelektranama koji proizvode električnu energiju i sve više postaju integralni deo distributivnih sistema.

Naš zadatak je da damo primer i podržimo naše kupce i partnere u primeni najnovijih tehnoloških rešenja, npr. poput upgrade-a novih karakteristika prekidača lakom instalacijom preko interneta umesto promene celog hardvera. Kompanija Siemens na ovaj način inspiriše i ohrabruje inovacije i održivi razvoj’’.

Kada smo je pitali da li ima savet za buduće generacije žena u industriji, ona je rekla: ’’Učite, radite, budite hrabre, spremne za nove zadatke i proaktivne.

Tražite da budete angažovane, jer ćete tako postati važan deo tima i biti prepoznate na pravi način. Veoma je bitno da radite u timu i razmenjujete iskustva i znanja ali isto je bitno da vodite određenu oblast i preuzmite odgovornost. ’’

Uz iskrene čestitke kompaniji Siemens na dosadašnjem postignutom uspehu, takođe se radujemo i njihovim novim uspesima u budućnosti, za koje smo sigurni da će ih biti.

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti