Festival S.U.T.R.A.: U ime algoritma

Komentari: 0

Muzej nauke i tehnike predstavlja Festival S.U.T.R.A. 2019, posvećen spoju nauke, tehnologije i umetnosti. Ovogodišnje izdanje Festivala S. U. T. R. A.: U ime algoritma posvećeno je aktuelnim visokotehnološkim temama i fenomenima – Veštačkoj inteligenciji i lažnim vestima.

Kroz forme izložbe, razgovora i radionice, tokom Festivala su iz različitih uglova i perspektiva istraživane navedene teme, od naučnih i umetničkih istraživanja, pa sve do umetničkih i naučnih vizija, i to kako i na koji način one menjaju i usmeravaju našu stvarnost, naše S. U. T. R. A. Autor, selektor i osnivač Festivala je kustos Muzeja nauke i tehnike Ivan Stanić.

„Krećemo se u hibridnom prostoru, između „oflajn“ i „onlajn“ stvarnosti. Svakodnevno funkcionisanje je skoro nemoguće zamisliti bez upotrebe različitih uređaja poput računara, „pametnih“ telefona, laptopova, tableta i sl. Iza svakog od pomenutih uređaja (računarskog programa, softvera, aplikacije, Veštačke inteligencije, svega što se dešava u digitalnim uređajima) nalaze se algoritmi.

Algoritmi su u osnovi svega što danas određuje digitalni svet i velikim delom upravlja našim okruženjem.

Preko uređaja konzumiramo i sopstvenu stvarnost: komuniciramo, informišemo se, učimo, plaćamo – živimo. Na taj način ostvarujemo dobrobit na različitim nivoima. Međutim, razvoj tehnologije često ide brže nego što uspevamo da iskoristimo sve njene blagodeti. Posledice su smanjenje pažnje, bes bez dijaloga, deca zavisna od tehnologije, polarizacija demokratije, pretvaranje naših života u nadmetanje za „lajkove“ i aktivnosti na društvenim mrežama. Ako je duhovno putovanje smisao života, čini se da za njega nema više ni prostora ni vremena.

Sa svim tim ekranima, kamerama i senzorima napustili smo prostore za razmišljanje i naši izbori sada postaju stvar odluke algoritama – Veštačke inteligencije. Umesto ljudi sa telom, ličnom istorijom i imenom postajemo statistički podaci. Budućnost i ljudska stvarnost se pretvaraju u algoritamske strukture. „ (iz kataloga Festivala, Ivan Stanić)

Učesnici: Miljana Milojević, Milena Čukić, Maja Lyon, Danilo Pešić, Mirjana Milošević, Svetlana Maraš, Aleksandra Jovanić, Dejan Vračarević, Nataša Teofilović, Tanja Vujinović, Isidora Todorović, Alice & Bob, Stevan Kojić, Bojan Radojčić, Zorica Milisavljević i T.Ractor, Vukašin Stančević, Kristina Tica, Centar za promociju nauke, Uroš Krčadinac i Fakultet umetnosti u Nišu.

Festival S. U. T. R. A, najstariji festival u Srbiji posvećen spoju umetnosti, nauke i tehnologije, ove godine obeležava deset godina postojanja. Menjajući pokrovitelje tokom vremena, prošao je kroz turbulentne periode, jedno vreme bio na ivici opstanka, da bi konačno našao mesto u Muzeju nauke i tehnike.

Na obostrano zadovoljstvo, Muzej je prepoznao značaj i kvalitet Festivala, čime je Festival osigurao svoje S. U. T. R. A. Tokom trajanja Festivala, posetioci Muzeja su aktivno uključeni u njegove programe jer je ideja Festivala da pasivne posetioce pretvori u aktivne učesnike.

Festival pruža nove perspektive koje su neophodne za razvoj pojedinaca i društva, postavljajući pitanja, kritikujući, pružajući odgovore, provocirajući i motivišući.

U isto vreme istražuje preplete tehnologije, umetnosti, nauke i društva, sa naglaskom na njihovoj simbiozi i složenosti međusobnih odnosa. Otuda je i logično prisustvo umetnika, naučnika i naučnih institucija na jednom mestu, u zajedničkoj misiji.

Svečano otvaranje Festivala je u utorak 10. septembra u 19 sati u Muzeju nauke i tehnike, u Galeriji 51, Dobračina 51.

PROGRAM FESTIVALA S.U.T.R.A.

Izložba U ime algoritma; 10-23. septembar 2019. godine, Galerija 51, Muzej nauke i tehnike

Učesnici: Aleksandra Jovanić, Alice & Bob, Bojan Radojčić, Vukašin Stančević i Nikola Vuković, Dejan Vračarević, Isidora Todorović, Kristina Tica, Nataša Teofilović, Svetlana Maraš, Stevan Kojić, Tanja Vujinović, Uroš Krčadinac, Zorica Milisavljević i T.Ractor tim.

Razgovori

petak, 13. septembar 2019. u 19:00, Staklena sala; Milena Čukić: Mašinsko učenje i primene u medicini

ponedeljak, 16. septembar 2019. u 19:00, Staklena sala; Milena Čukić: Primena mašinskog učenja u detekciji i praćenju ishoda lečenja depresije

petak, 20. septembar 2019. u 18:00, Staklena sala; Centar za promociju nauke: Veštačka inteligencija i umetnost 

subota, 21. septembar 2019. u 16:00, Staklena sala; Maja Lyon i Danilo Pešić: Analogija dubokog učenja, nesvesnog uma i grupnog matriksa

subota, 21. septembar 2019. u 17:00, Staklena sala; Uroš Krčadinac i Mirjana Milošević: Fenomen lažnih vesti

nedelja, 22. septembar 2019. u 19:00, Staklena sala; Miljana Milojević: Osobe budućnosti: o digitalnoj besmrtnosti, kiborzima i veštačkim telima

Radionice

subota,14. septembar 2019. u 10:00, Staklena sala; Svetlana Maraš: Muzika na struju

nedelja, 22. septembar 2019. u 16:00, Staklena sala; Uroš Krčadinac: Nekreativno pisanje: Književnost u doba veštačke inteligencije

Zvanični sajt Festivala S.U.T.R.A.: https://muzejnt.rs/sutra

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti