Britanska izvozna kreditna agencija potvrdila zajam od 430 miliona EUR za izgradnju Moravskog koridora

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) obezbedila zajam je u iznosu od 430 mil EUR (365 miliona funti) za izgradnju 5G autoputa u Srbiji, potvrđeno je danas na Globalnom investicionom samitu u Londonu.

- Projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko 4 milijarde funti - saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Predviđeno je da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat konzorcijuma Behtel-ENKA predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.

UKEF se od drugih nacionalnih kreditnih agencija razlikuje po svojoj fleksibilnosti: postoji obaveza da samo do 20% vrednosti kredita bude potrošeno na britanske lance snabdevanja – bilo da je reč o dobrima ili uslugama – a uslovi vraćanja su konkurentni u poređenju sa onima koje naplaćuju druge OECD kreditne agencije, navodi se u saopštenju.

UKEF takođe može da obezbedi garancije za finansiranje u srpskom dinaru i za UKEF podršku mogu da se prijave i privatne i državne kompanije.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti