Brazil i Argentina oživljavaju ideju zajedničke južnoameričke valute

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Brazilski i argentinski predsednici, Luiz Inasio Lula da Silva i Alberto Fernandes u zajedničkoj izjavi su objavili da te dve najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj ekonomskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Taj projekat bi inicijalno bio bilateralan, ali ideja je da inicijativa vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

- Namera nam je da uklonimo barijere koje sprečavaju našu razmenu, da pojednostavimo i modernizujemo pravila i da podstaknemo korišćenje lokalne valute.

Takođe smo odlučili da unapredimo razgovore o uvođenju zajedničke južnoameričke valute koja bi se mogla koristiti kako u finansijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se redukovali troškovi kao i naša spoljna ranjivost - piše u objavi.

Smanjiti zavisnost od dolara

U Buenos Ajresu održaće se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv "sur" (jug), ojačala regionalno tržište i umanjila zavisnost od američkog dolara.

Razgovori Brazila i Argentine o uvođenju zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti