10 godina od osnivanja ENERGIZE D.O.O. Beograd

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

KVALITET JE U IZVRSNOSTI

Imali smo privilegiju da za sagovornika imamo gospodina Vladimira Popovića, direktora i vlasnika kompanije ENERGIZE d.o.o. iz Beograda, vodeće kompanije u oblasti izgradnje solarnih elektrana u Srbiji vec 10 godina, a neposredno pred proslavu 10-godišnjice firme u avgustu mesecu.

Zamolili smo Vladimira Popovića, Master of Science of Electrical Engineering, University of Belgrade i Executive Master of International Management and Economics, HEC Paris, da nam ispriča kako je izgledalo prvih 10 godina kompanije Energize d.o.o. kroz prizmu razvoja solarne industrije u Srbiji.

Časopis Industrija: Kako je nastala inicijalna ideja za ENERGIZE d.o.o, kakav je bio početak rada i na koji način je tekao razvoj Vaše kompanije? Sa kakvim ste se iskušenjima susretali da dospete do današnje pozicije i dođete do lidera na tržištu
solarne energije u Srbiji?

Vladimir Popović: Firma ENERGIZE d.o.o. je osnovana u avgustu 2012. godine, u godini velike krize u Srbiji, kada nije postojala osoba koja nije rekla da nije trenutak za otvaranje firme.

Međutim ja sam uvek išao linijom većeg otpora. Upisao sam Matematičku gimnaziju iako sam bio samo solidan matematičar i fizičar i otplakao prvih godinu dana - ali je ona iz mene kroz takmičarski duh izvukla maksimum u pripremi za fakultet. 

Studentske dane na Elektrotehničkom fakultetu sam više provodio u KST-u i KPMG-u ali bio sam u društvu sjajnih ljudi koji su delili isti ambiciozni duh sa mnom, tako da me je to lako vodilo kroz fakultet. Ispite sam spremao celu noć pred ispit, tako da sam uvek imao utisak da sam se zaista potrudio jer zapravo nisam spavao celu noć, a svaka ocena je za đaka.

Zaposlio sam se tako što nisam tražio posao, ali su roditelji ukinuli džeparac, kada sam imao celih 13 ispita i diplomski rad na fakultetu.

Međutim, taj osećaj samostalnosti je neverovatan podstrek za svakog mladog inženjera, tako da sam uz vrlo zahtevan posao uspeo da završim 13 ispita i diplomiram za samo 9 meseci.

Tada sam se zainteresovao za ekonomiju i berzansko poslovanje i odlučio se za najbolju poslovnu školu u Evropi, master iz internacionalnog menadžmenta i biznisa na HES Paris.

Završio sam među prvima u klasi ovaj master sa radom ’’Investiciono ulaganje u Solarne elektrane u Srbiji’’ davne 2009. godine - kada tržište solarne energije u Srbiji nije ni postojalo.

Sastavni deo ovog rada je bio moj lični ’’Return on Investment Calculator’’ koji naša kompanija koristi i danas.

Časopis Industrija: Deset godina rada i truda je iza Vas. Šta biste sa ove distance danas poručili mladim ljudima koji studiraju i planiraju da započnu svoj biznis?

Vladimir Popović: Moj savet svim studentima danas: ’’Od treće godine fakulteta počnite da radite, kako biste imali samostalnost, nezavisnost i slobodu i shvatili šta znači realan posao i na koji način je stečeno znanje primenjivo.Jako je bitno koja  će biti Vaša prva kompanija.’’ 

Časopis Industrija: Šta je za Vas dokaz da nikad ne treba odustajati od svog cilja i koji je bio Vaš prvi veliki poduhvat?

Vladimir Popović: Prva kancelarija kompanije ENERGIZE d.o.o. je bio stan od 42 m2 u Filmskom gradu, samo 3 radna stola i osvetljenje sa LED svetiljkama koje smo menjali svakog meseca, jer se radilo do kasno u noć. Imali smo ogromnu energiju i entuzijazam.

Moj rođeni brat Aleksandar, koji se pridružio kompaniji kada je ostao bez posla, pričao je bivšim kolegama da ima dobru platu, ali ono što nije rekao je da je to godišnja plata, a ne mesečna.

Prvi veliki poduhvat naše kompanije je bila aplikacija za Mini Grants u Inovacionom Fondu, za napredni kontroler u oblasti SOLAR LED tehnologije.

Ukupno četiri puta su nas odbili, iako smo trošili ogromnu energiju pišući dokumentaciju mesecima.

Nekoliko godina kasnije, razvili smo ovaj inovativni kontroler samostalno uz pomoć kolega sa ETF-a i dobili nagradu Inovacionog fonda i nagradu EBRDa za inovaciju, a ovaj kontroler je već primenjen na preko 180 lokacija u Srbiji.

Dokaz da nikada ne treba odustajati.

Časopis Industrija: Ako možete da izdvojite jednu iskru koja je bila prekretnica u Vašem poslovanju i uputilo Vas na vodeću poziiju u Srbiji, šta biste izdvojili?

Vladimir Popović: Solarnom energijom sam se bavio iz ljubavi i hobija još od 2000-te godine u srednjoj školi. Držao sam predavanja na institutima mnogo pre nego što sam osnovao svoju kompaniju. 

Takođe ta 2012. godina jeste bitna jer su tada prve solarne elektrane u Srbiji dobile FEED-IN tarife i taj trenutak jeste prekretnica u našoj firmi.

Uz dobru podršku naših partnera, uz malo sreće i malo pameti, od ukupno 9,4 MWp solarnih elektrana koje su dobile kvotu od strane države, to jest mogućnost izgradnje, naša kompanija je isporučila opremu za ukupno 7 MWp elektrana ili u prevodu sve što su gradili domaći investitori.

To je našoj kompaniji obezbedilo vodeću poziciju u Srbiji sa referencom od 75% tržišnog učešća i onda je s ve bilo mnogo lakše.

Časopis Industrija: Gde je kompanija ENERGIZE d.o.o. danas? Vidite li sebe na poziciji jednog od najvećih budućih investitora u solarne elektrane u zemlji?

Vladimir Popović: Danas, 10 godina od svog osnivanja, kompanija ENERGIZE d.o.o. iz Beograda, predstavlja grupaciju firmi sa diversifikovanim portoliom, vodećeg izvođača radova u oblasti solarnih elektrana (EPC) u regionu sa referencom od 70 MWp do kraja godine, najveću kompaniju u Srbiji za razvoj projekata iz oblasti solarnih elektrana (Project Developer) sa projektnim portfoliom od 2000 MWp i jednog od najvećih budućih investitora u solarne elektrane u Srbiji.

Kompanija danas ima 56 zaposlenih kroz sva zavisna društva, više od 25 inženjera elektrotehnike koji rade kod nas i preko 700 klijenata.

Za manje od mesec dana kompanija se seli u nove kancelarije i novi proizvodni pogon sa preko 2500 m2 već izgrađenog industrijskog objekta - gde ćemo nastaviti naše istraživanje i razvoj proizvoda u oblastima ENERGY STORAGE SYSTEM-a i PUNJAČA ZA ELEKTRO AUTOMOBILE, kao i ostalih naprednih tehnologija koje su svetskom vrhu danas.

Prisutni smo na tržištima Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne, a već ulažemo značajna sredstva u razvoj tržišta Italije, Španije i Austrije.

Kroz donatorski rad podržali smo veći broj bitnih projekata u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, kao što je DRUMSKA STRELA (razvoj elektro formule), razvoj on-grid invertora, opremili smo laboratoriju fakulteta sa solarnom elektranom i solarnim storage sistemom sa najnaprednijom tehnologijom litijum-jonskih baterija, kako bi omogućili da budući studenti imaju praksu na najsavremenijoj opremi dostupnoj u svetu.

Časopis Industrija: Postoji li nešto u vezi sa poslom što ste oduvek želeli da uradite, neki cilj koji ste zacrtali kad ste pokrenuli ovaj posao?

Vladimir Popović: Ove godine dao sam obećanje svim zaposlenima u kompaniji ENERGIZE da ćemo za 12 meseci investirati u solarnu elektranu na zemlji gde će svi zaposleni koji u tom trenutku budu u kompaniji, dobiti udeo u ovoj solarnoj elektrani na osnovu vremena provedenog u kompaniji i pozicije.

Ovo sam uvek želeo da uradim i konačno smo u situaciji da to i realizujemo. Moj lični cilj je da zadržimo najkvalitetnije zaposlene u Srbiji, a misliju i viziju naše firme možete videti na našoj web prezentaciji www.energize.rs

Časopis Industrija: Koja su najčešća pitanja investitora koja dobijate, koja interesuju i sve naše čitaoce. Koja će biti cena električne energije od 01. septembra 2022. za industriju?

Vladimir Popović: Pokušali smo empirijskom metodom da dobijemo tačnu informaciju od EPS-a koja će biti cena električne energije od 01. septembra 2022. godine, pošto je ovaj podatak jako bitan za svakog proizvođača i velikog potrošača u Srbiji.

Nažalost, svi potrošači koji su poslali upit za cenu električne energijje EPS-u nisu dobili ponudu, već samo odgovor da u ovom trenutku nije moguće dati adekvatnu ponudu.

Smatramo da je dužnost države da na vreme obavesti celokupnu industriju i javnost kakva će biti cena električne energije već od septembra, jer svaki proizvod koji se proizvodi u Srbiji ima procentualno učešće električne energije u ceni proizvoda, tako da je ova informacija jako bitna kako bi se potrošači pripremili na vreme i prilagodili velikim promenama na tržištu.

Ukoliko pitate privatne licencirane trgovce električnom energijom koju bi ponudu mogli da daju industrijskim potrošačima za isporuku električne energije od 01. septembra 2022. do 01. septembra 2023, ta cena nije niža od 250 EUR/MWh, što je cena 3,33 puta veća od trenutne ’’subvencionisane’’ cene električne energije od 75 EUR/MWh koju su dobili svi industrijski potrošači ove godine.

Naš savet celokupnoj industriji je vrlo jednostavan – investirajte u solarnu elektranu.

Ćasopis Industrija: Šta znači i kako postati kupac-proizvođač ili na engleskom PROSUMER?

Vladimir Popović: Kupac-proizvođač (eng. Prosumer) je pravno lice koje troši i proizvodi električnu energiju u isto vreme. U septembru 2021. godine donet je novi Zakon o OIE koji definiše ovaj status. Ukratko, ukoliko pričamo o solarnim elektranama na krovovima industrijskih objekata, da bi dobili status PROSUMER-a, maksimalna snaga elektrana koju priključite na unutrašnje instalacije objekta ne sme da pređe ODOBRENU SNAGU na vašem mernom mestu (AC snaga solarne elektrane – zbir izlaznih snaga invertora).

Proizvedena energija iz solarne elektrane se ili automatski troši kao sopstvena potrošnja ili ukoliko snaga elektrane u bilo kom trenutku bude veća od trenutne potrošnje (zbirne potrošnje svih potrošača u industrijskom postrojenju) postoji višak energije koji se vraća u mrežu, ali se tarifira po nižoj ceni od one koju korisnik plaća za isporučenu električnu energiju. 

Procedure za priključenje elektrane do 50kW AC snage se već nalaze na sajtu elekto-distribucije, dok se procedure za priključenje elektrana iznad 50kW AC snage još uvek čekaju, ali procedura već postoji.

Mi trenutno imamo preko 30 korisnika (pravnih lica iz oblasti industrije) koji apliciraju za status PROSUMER-a.

Naša kompanija u ime investitora vrši projektovanje, izvođenje kompletnog projekta, administrativnu proceduru, sve bez dodatnog troška investitora po principu ’’KLJUČ U RUKE’’ po trenutnom važećim zakonima i pod-zakonskim aktima.

Časopis Industrija: Šta su benefiti solarne elektrane u statusu PROSUMER?

Vladimir Popović: Direktan benefit je ušteda električne energije u sopstvenom sistemu i finansijska kompenzacija viška energije vraćenog u mrežu na budućim računima za električnu energiju (eng. NET BILLING).

Korisnik dobija delom energetsku nezavisnost i fenomenalan povraćaj investicije.

Časopis Industrija: Kakve su procedure i rokovi za realizaciju jednog projekta solarne elektrane?

Naša kompanija ima do sada, u sopstvenoj referentnoj listi, preko 120 lokacija izgrađenih solarnih elektrana, od 2014. godine do danas, što znači preko 150.000 fotonaponskih panela, preko 700 invertorskih jedinica, preko 500.000 prodora u trapezasti lim industrijkih krovova (i ni jedan ne propušta vodu) i 42.6 MWp snage izgrađenih elektrana, što je impozantna brojka uzimajući u obzir da je tržište Srbije najmanje tržište solara u smislu broja MWp po glavi stanovnika u Evropi.

Ovo navodimo, prvo da bismo se neskromno pohvalili vašim čitaocima, a zatim da bi vaši čitaoci shvatili da pričamo iz 10-godišnjeg ogromnog iskustva.

Ukupan period izgradnje elektrane, od potpisivanja Ugovora do puštanja u rad izgleda ovako:

• Solarna elektrana manja od 50kW – 15 dana

• Solarna elektrana od 50kW do 500kW – 45 dana

• Solarna elektrana od 500kW – 3MW – 60-75 dana

• Solarna elektrana od 10 MW – 100 dana

Ovako brzoj realizaciji projekata doprinosi i najveći lager opreme u ovom delu Evrope koji poseduje kompanija ENERGIZE d.o.o, tako da se oprema isporučuje uglavnom sa lagera i po principu ’’just in time’’.

Za ovo su bila potrebna velika ulaganja jer celokupno tržište nabavke opreme za solarne elektrane funkcioniše po principu 100% avansa proizvođačima, tako da mi uvek i svaki projekat finansiramo.

Časopis Industrija: Koliko energije Sunca godišnje zapravo ima u Srbiji?

Vladimir Popović: Veličina kojom se preciznije meri koliko energije možete dobiti u toku godine od solarne elektrane se izražava u kWh / kWp godišnje, gde kWh predstavlja ukupnu energiju na godišnjem nivou po jedinici instalisane snage kWp (DC snaga elektrane).

Za solarne elektrane na krovu industrijskog objekta, za celokupnu teritoriju Srbije opseg ove veličine iznosi 1050 – 1150 kWh/kWp godišnje, dok za solarne elektrane na zemlji u celoj Srbiji ovaj opseg iznosi od 1200 – 1300 kWh/kWp godišnje, uključujući sve gubitke u proizvodnji.

Iz ovog možemo zaključiti dve bitne stvari, prva je da nije bitno gde se nalazi vaš proizvodni pogon u Srbiji (ili lokacija zemljišta) i kakve su orjentacije krovova objekata, jer su razlike male, a druga da je poznato da Srbija ima 40% više energije Sunca od Nemačke, koja je najveće tržište instalisanih kapaciteta solarnih elektrane u svetu po glavi stanovnika.

Časopis Industrija: Koji je povraćaj investicije ulaganja u solarnu elektranu u statusu PROSUMER?

Vladimir Popović: Malo je nezahvalno ovo definisati, dok nisu definisane cene električne energije od 01. septembra 2022. godine i naravno da ovo zavisi od mnogo parametara, ali mi stojimo iza toga da će isplativost biti između 2,5 godine i 4 godine i to bez učešća fondova sa grantom, kada isplativost može biti i niža.

Postoji jednostavna procedura, obratite se našoj firmi na e-mail prodaja@energize.rs i kažite da ste čitalac časopisa INDUSTRIJA i dobićete BESPLATNU STUDIJU IZVODLJIVOSTI koja će ovo precizno definisati.

To je naš poklon redakciji časopisa INDUSTRIJA i njenim vernim čitaocima.

Časopis Industrija: Koji su indirektni benefiti izgradnje solarne elektrane na krovu industrijskog objekta, i koji je eksploatacioni period solarne elektrane u Srbiji?

Vladimir Popović: Najveći indirektni benefiti su smanjenje emisije CO2 u celokupnom postrojenju i smanjenje temperature u industrijskoj hali u toku leta, jer imate još jedan izolator na krovu u vidu fotonaponskih modula.

Eksploatacioni period solarne elektrane se danas definiše kao 30+ godina, naša očekivanja su da sa adekvatnim održavanjem možete produžiti eksploatacioni period na 50 godina.

Časopis Industrija: Možete li nam reći koji su troškovi održavanja solarne elektrane, i koliko okvirno ima izgrađenih solarnih elektrana u Srbiji trenutno?

Vladimir Popović: Troškovi održavanja solarne elektrane mogu biti i besplatni ukoliko korisnik želi sam da održava solarnu elektranu.

Međutim naša kompanija nudi i višestruke opcije takozvanog ’’outsourcing’’-a održavanja u potpunosti na našu firmu godišnje ili na 5 / 10 / 30 godina kada primenjujemo razne popuste.

Ovo održavanje podrazumeva opcije lagera rezervnih delova, hitne izlaske na intervencije, čišćenje solarnih panela pomoću najnaprednijih robota i razne opcije osiguranja.

Sve opcije prezentujemo kroz STUDIJU IZVODLJIVOSTI.

Naša procena je da do sada ima preko 200 izgrađenih solarnih elektrana u Srbiji u raznim modalitetima, off-grid / on-grid / zero-injection / prosumer / feed-in i da je ukupna snaga svih elektrana oko 70MWp do danas, na osnovu urađene DATA analitike.

Međutim ova brojka će se drastično povećati u skorijoj budućnosti.

Časopis Industrija: Kakva je situacija sa solarnim elektranama na zemlji koje svu proizvedenu energiju vraćaju u mrežu i kakva su najčešća pitanja u ovoj oblasti? Kakvo je zemljište pogodno za solarnu elektranu na zemlji?

Vladimir Popović: Skoro da je svako zemljište danas pogodno za solarnu elektranu na zemlji uz napomenu da je jako bitno zadržati prvenstvenu namenu zemljišta ukoliko je u pitanju plodna zemlja, to se danas zove BIO SOLAR.

Međutim solarna elektrana može da se gradi skoro na bilo kakvoj podlozi, na reci, na jezeru, na kamenu, na planini, pa čak i u močvari, nove tehnologije konstrukcija za fotonaponske panele to omogućavaju.

Časopis Industrija: Šta je to BIO SOLAR, i koji je period razvoja projekta za solarnu elektranu na zemlji?

Vladimir Popović: BIO SOLAR je kombinacija solarne elektrane za proizvodnju električne energije i kulture koja se sadi ispod fotonaponkih panela, kojoj prija topla klima ali ne prija direktno Sunčevo zračenja.

Postoji mnogo kultura kojima ovo pogoduje i daju bolje rezultate na ovaj način. Naša kompanija razvija nekoliko velikih projekata BIO SOLAR-a u ovom trenutku i ovo će svakako biti veliki trend u budućnosti.

Jednostavno investitori na istom žemljištu imaju dva različita, diversifikovana godišnja prihoda.

Ukoliko sve institucije urade svoj posao u zakonskim okvirima, razvoj projekata solarnih elektrana traje oko 12 meseci.

Časopis Industrija: Da li postoje povoljni krediti za ovu vrstu investicija i koji je period isplativosti investicije u solarnu elektranu na zemlji?

Vladimir Popović: Postoje različiti fondovi, fond Agencije za razvoj Srbije, IPARD fond, IPA fond, EBRD linije kredita sa grantom, KfW linija kredita sa grantom, ali svaki fond ima i svoja ograničenja. Detaljne informacije može dobiti svaki klijent
nakon kratke analize firme i odabira snage elektrane.

Nezahvalno je definisati isplativost, dok je promena cene električne energije na tržištu u konstantnoj fluktuaciji i naravno  da i ovo zavisi od mnogo parametara ali se period isplativosti kreće od 4 do 6 godina, što prosečno 20% povraćaja na investicionu vrednost svake godine, narednih 30-50 godina.

Teško da bilo koja druga industrija može da garantuje ovakav povraćaj investicije u dugoročnoj eksploataciji, i ovo je razlog zašto sve više investicionih fondova dolazi u Srbiju.

Međutim imajte na umu da će naša kompanija za 2 meseca razviti model koji će vrlo lak način omogućiti domaćim kompanijama i fizičkim licima da investiraju u solarnu elektranu na zemlji i da želimo pre svega da pomognemo domaćoj privredi da stekne delom energetsku nezavisnost a delom smanji CO2 otisak svoje proizvodnje direktno ili indirektno.

Časopis Industrija: Kakva je Vaša procena, kako će izgledati ovo tržište za nekoliko godina?

Vladimir Popović: Naša očekivanja su da će se kapaciteti za proizvodnju i transport električne energije iz OIE popuniti u naredne dve do tri godine i da će Srbija imati verovatno mnogo više od 5GW iz obnovljivih izvora energije, ne računajući naše velike hidro-elektrane.

Uzbudljiv period je pred nama i nadamo se da će država i sve institucije podržati razvoj OIE u Srbiji i ukoliko već nema direktnih subvencija, da će barem smanjiti troškove investitorima i olakšati i ubrzati procedure, Srbija to ZASLUŽUJE!

ENERGIZE
PRODAJA I PODRŠKA
011 4055 264
069 4055 502
prodaja@energize.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti