Podrška PKS međunarodnoj poslovnoj zajednici

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Podrška u realizaciji poslovnih aktivnosti u uslovima pandemije, dalje ubrzanje procedura važnih za efikasnije i lakše poslovanje, zajednički rad na predlogu Vladi novih mera podrške privredi radi bržeg prevazilaženja posledica pandemije, kao i izmena regulative kada je u pitanju E-trgovina, u fokusu je interesa međunarodne poslovne zajednice aktivne u Srbiji i predstavnika mešovitih komora i poslovnih asocijacija, ukazano je na današnjem onlajn sastanku Saveta mešovitih komora u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije pozvao je predstavnike mešovitih privrednih komora i poslovnih asocijacija u Srbiji da se obrate Privrednoj komori za podršku u rešavanju konkretnih poslovnih zahteva svojih članica, kako bi se olakšalo poslovanje, ubrzao promet robe i ublažile posledice krize izazvane pandemijom Kovid 19. 

„Privredna komora Srbije ima odličnu saradnju sa svim institucijama i čitavom infrastrukturom koja se direktno bavi borbom protiv epidemije što nam omogućava brzo i operativno rešavanje problema naših članica“, rekao je predsednik PKS. Istakao je da je PKS imala nekoliko uspešnih inicijativa u prethodnom periodu i da se radi na novom predlogu mera za privrednike.

“Interesi su nam zajednički, kao i aktivnosti, usmerene na borbu protiv koronavirusa. Na ubrzanju procedura uradili smo dosta, skratili zadržavanje na granicama, ali ista procedura mora da važi i sa druge strane da bi bila efikasna. Radimo i na novim modelima, razvijanju mehanizama autorizacije ekonomskih operatera, posebno sa zemljama sa kojima se graničimo”, rekao je Čadež i pozvao predstavnike mešovitih komora i poslovnih asocijacija da se uključe i pomognu u prepoznavanju i definisanju problema u skladu sa zahtevima svojih članica. Podsetio je da su privrednicima dostupni analitički servisi PKS, od dnevnih, mesečnih i kvartalnih analiza i prikaza parametara bitnih za poslovanje, do sektorskih i posebnih analiza na osnovu podataka iz predstavništava PKS i međunarodnih izvora.

Tokom krize, PKS je pokrenula 65 inicijativa za usvajanje ili izmenu i dopunu odluka i mera Vlade koje se odnose na realizovanje poslovnih aktivnosti u uslovima Kovid krize. Usvojene su 42 inicijative, među kojima su ubrzanje trgovine robom, održavanje robnih tokova, obezbeđenje snabdevanja, ograničavanje cena osnovnih prehrambenih namirnica, povećanje kapaciteta proizvodnje dezinfekcionih sredstava i druge, istaknuto je na sastanku.

Martin Knap, predsednik Nemačko-srpske komore i Erika Brener iz Austria Advantage rekli su da nemačke i austrijske kompanije u Srbiji, uprkos pandemiji, nastoje da održe stabilnost u poslovanju i nivo ulaganja, radi nastavka daljeg razvoja poslovanja.

Predsednik Poljsko-srpskog poslovnog udruženja Milan Brković i direktorka Francusko- srpske privredne komore Sanja Ivanić posebno su naglasili podršku inicijativi za izmenu propisa na polju E- trgovine i poštanskih usluga, kao strateškom prioritetu, s obzirom na veliko povećanje obima E- trgovine. Ivanić je istakla da je sistem francuskih mešovitih komora prešao na onalajn poslovanje i komunikaciju. Udruživanjem Centralno-evropskih komora sa kolegama iz Rumunije, Češke, Slovačke održano je niz seminara za francuske kompanije širom sveta, koje žele da prebace proizvodnju sa Azijskog kontinenta u Evropu. 

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Helenskog poslovnog udruženja i Slovenačkog poslovnog kluba predstavili su aktivnosti u proteklom periodu, ukazujući na promenu uloga asocijacija privrednika u pravcu servisnih, informacionih punktova za privredu. Strateško opredeljenje privrednih komora i asocijacija privrednika u ovom periodu jeste spašavanje ugroženih kompanija, kroz selektivnu finansijsku podršku i druge mere, očuvanje i održanje poslovanja, kao i podrška firmama koje su pronašle šansu u ovim velikim poremećajima izazvanim pandemijom.

„Članice italijanskog udruženja Confindustria zahvalne su na merama podrške Vlade u prevazilaženju posledica pandemije. Neophodna je razmena iskustava, kao i zajednički rad na daljem pojednostavljenju procedura koje otežavaju poslovanje“, poručila je Irena Brajović, direktorka Confindustrije Srbija.

Ana Grujović direktorka Švajcarsko- srpske privredne komore navela je kao pozitivan primer kompaniju Regent Lighting koja je deo svoje proizvodnje izmestila jedino u Srbiju, koju vidi kao izuzetno privlačnu destinaciju. 

Nove mogućnosti unapređenja saradnje poslovnih asocijacija, ukazali su predstavnici Britansko – srpske, Italijansko-srpske privredne komore, Belgijsko–srpske poslovne asocijacije i Holandsko–srpske inicijative, kao i Korejske agencije za promociju trgovine i investicija.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti