Nürnberg Messe – odskočna daska na svetska tržišta

Komentari: 0

Nirnberški sajam postaje sve važniji globalni igrač među vodećim sajamskim kućama. Godina 2016. bila je rekordna u svim pogledima, a po prihodima svrstao se na 12. mesto najvećih sajamskih kompanija na svetu.

U programu su samo stručni sajmovi (B2B), a po sadržaju uglavnom tehnički. Ovi za razliku od sajmova široke potrošnje beleže stalni rast, pa su stoga sajmovi Nirnberškog sajma odlična prilika i za srpske kompanije, koje mogu tim putem efikasno na svetsko tržište. Sajmovi su još uvek jedan od najboljih marketinških alata, s obzirom na odnos između troškova i efikasnosti.

EUROGUSS otvara 2018. godinu. Ovo je najveći evropski stručni sajam za livenje pod pritiskom. Program obuhvata opremu, mašine i uređaje za livenje pod pritiskom, peći za topljenje, pa kalupe i brzu izradu prototipova i alata.

Posetioci mogu naći ovde još i materijale kao i pomoćna sredstva. Pošto sajam predstavlja celokupni lanac stvaranja vrednosti na jednom mestu, tu se pored sirovina, tehnologija i procesa predstavljaju i konačni proizvodi.

Paralelno sa sajmom EUROGUSS odvija se sajam PERIMETER PROTECTION, međunarodni stručni sajam za perimetarsku zaštitu otvorenog prostora i objekata, ograde i slično.

U martu je na programu trojka sajmova za odbranu, zaštitu pa i lov i rekreaciju. IWA OutdoorClassics već je preko 40 godina jedan od vodećih stručnih sajmova lovačkog, sportskog i kolekcionarskog oružja, odeće, obuće, opreme i dodataka za aktivnosti na otvorenom te zaštitu ljudi i imovine.

Program obuhvata i proizvodnju delova za oružje te izradu i ponovno punjenje municije. Dva dana pre sajma IWA OutdoorClassics, zbog ograničenog pristupa, odvija se noviji sajam ENFORCE TAC, koji predstavlja opremu za policiju, vojsku, pravosudne organe i kompanije za taktičku obuku.

U 2017. godini prvi put je bio organizovan treći sajam iz ove trojke: U.T.SEC Unmanned Technologies & Security. Program sajma obuhvata sigurnost i zaštitu daljinski upravljanim sistemima i odbrani od njih. Daljinski upravljani sistemi otvaraju sasvim nove perspektive i mogućnosti u privredi i svakodnevnom životu – od potpore u logistici do nadzora objekata i odbrane.

Ako se interes za lov, aktivnosti u prirodi i slično povećava zbog trendova ka zdravijem životu, preostali sadržaj tih sajmova je sve interesantniji zbog zaoštrene bezbednosne situacije u svetu. 

U martu odvija se još jedan sajamski dvojac, koji se svrstava među najveće na svetu u toj branši. Na sajmu FENSTERBAU FRONTALE 800 izlagača iz 40 zemalja predstavlja ponudu svega za proizvodnju prozora i vrata pa i gotove proizvode, a još njih 500 učestvuje na paralelnom sajmu mašina, opreme i repromaterijala za drvnu industriju HOLZ-HANDWERK.

Taj dvojac otvara vrata i prozora na tržišta 120 zemalja – iz toliko je naime došlo 110 hiljada posetioca na sajam u 2016. godini.

Digitalizacija i napredak na području elektronike pokrenuli su revoluciju i u proizvodnji medicinske opreme i medicinskih proizvoda, zbog čega se javlja potreba za povezivanjem proizvođača delova, komponenti i sistema s proizvođačima medicinske tehnike.

Iz te potrebe iz kongresa „MedizinInnovativ – MedTechSummit“ razvio se sajam MT-CONNECT, sajam za proizvodnju medicinske opreme i proizvoda te istraživanja na području medicinske opreme. Prvi je bio organizovan u 2017. godini i već na premijeri okupio je skoro 200 izlagača iz jedanaest država. 

Prvu polovinu 2018. godine završava sajam Stone+tec, međunarodni stručni sajam prirodnog kamena, proizvoda od prirodnog kamena i tehnologije za obradu kamena.

Za sve informacije i potporu, bilo za izlaganje, bilo za posetu, možete se obratiti zvaničnom predstavniku Nirnberškog sajma za Srbiju i Crnu goru, to je Svet sejmov d.o.o. (andrej.prpic@sejem.si, tel: +386 1 513-1480).

U sledećem broju časopisa Industrija, predstavićemo ukratko još sajmove u drugoj polovini 2018. godine: GaLaBau, FachPack, Chillventa, it-sa i BrauBeviale.

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti