Ericsson podneo novu tužbu protiv Apple-a zbog povrede patenata za 5G tehnologiju

Komentari: 0
Fotografija od: seebiz.eu

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson podneo je novu tužbu protiv američkog proizvođača ajfona Apple zbog kršenja patenta za 5G tehnologiju.

Kompanije su već podnele međusobne tužbe u Sjedinjenim Državama jer nisu uspele da pregovaraju o obnavljanju sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju patenata za telekomunikacije koji su potpisali 2015. godine.

Ericsson je podneo svoju prvu tužbu u oktobru prošle godine, tvrdeći da Apple pokušava da neprikladno smanji autorske naknade. Apple je uzvratio tužbom u decembru, optužujući švedsku kompaniju da koristi "taktiku čvrste ruke" da ih primora da obnove svoje ugovore o licenciranju.

„Pošto je prethodni ugovor istekao i nismo uspeli da se dogovorimo o uslovima i obimu nove licence, Apple sada koristi našu tehnologiju bez licence“, rekao je portparol Ericssona.

Apple nije bio odmah dostupan da odgovori na zahtev da komentariše tužbu.

Tužbe za kršenje patenata uobičajena su praksa među tehnološkim kompanijama jer bi svaki ušteđeni dolar mogao doneti značajne iznose tokom trajanja ugovora, jer kompanije poput Ericssona naplaćuju između 2,5 i 5 dolara za svaki 5G mobilni telefon.

Švedski proizvođač tk-opreme svake godine ulaže oko pet milijardi dolara u istraživanje, ima više od 57.000 patenata u svom portfelju, a odgovarajuće naknade su odgovorne za otprilike trećinu njegovog operativnog profita.

Prošle godine, Ericsson je postigao nagodbu sa Samsungom nakon višemesečne parnice oko kršenja patenta, što je nakratko oštetilo njegov kvartalni profit.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti