Francuska agencija za razvoj odobrila 50 miliona EUR za podršku Srbiji u sprovođenju klimatskih obaveza

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Francuska agencija za razvoj (AFD) je na zasedanju Odbora za strane države odobrila prvu fazu kredita od 50 mil EUR za finansiranje javnog sektora kao i subvenciju od 500.000 EUR za tehničku podršku, u okviru prve faze programa za reforme koje sprovodi Srbija u skladu sa preuzetim klimatskim obavezama, objavila je Regionalna kancelarija AFD za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

U okviru ovog programa Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

- Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama koji je usvojen 18. marta u Skupštini Republike Srbije.

Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom - navodi se u saopštenju AFD.

Prema rečima Dominika Otberga, direktora regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan, kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo.

- Ovaj program je takođe u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji. Usvajanje zakona o klimatskim promenama je značajan napredak za konkretizovanje mape puta, koju ponosno podržavamo.

U okviru ove inicijative, AFD će nastaviti da sarađuje sa vlastima na mobilizaciji dodatne finansijske i ekspertske podrške radi podsticanja pozitivne dinamike reformi u svim sektorima obuhvaćenim Zelenim dogovorom EU (Green Deal) i Zelenom agendom za Zapadni Balkan - zaključio je Otberg.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti