Schneider Electric uručio donaciju Muzeju Nikole Tesle

Komentari: 0

Beograd, 13.jul 2016 –Kompanija Schneider Electric uručila je donaciju Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, povodom 160 godina od rođenja ovog velikog naučnika. Donacija obuhvata maketu elektroenergetskog sistema urađenu u tehnici trodimenzionalnog mapiranja, a koja će biti deo stalne i osvežene postavke Muzeja.

Pored toga, ugrađena je najsavremenija oprema iz portfolija kompanije Schneider Electric za klimatizaciju i održavanje vlažnosti, a koja će omogućiti da se 160.000 dokumenata i ličnih predmeta Nikole Tesle čuva u optimalnim uslovima u arhivskom depou Muzeja. Projekat je realizovan sa kompanijama Elektrovat i Enel PS, koje su učestvovale u donaciji kroz sprovođenje radova na instaliranju opreme u Muzeju.

 

Schneider Electric - maketa energetskog sistema

Tri prostorije depoa u suterenu zgrade opremljene sunovim sistemom klimatizacije. Zahvaljujući sprovedenim radovima, Teslina zaostavština će se čuvatiu idealnim konzervacijskim uslovima na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa i na vlažnosti od 50 odsto. U zidove tri prostorije arhivskog depoa ugrađene su instalacije za grejanje i hlađenje, a sistem je izveden vazdušnim kanalima, ne narušavajući izgled depoa. Instaliran je i potpuno novi elektro ormar automatike i napajanja za sistem klimatizacije. 

„Kada smo započeli dogovore sa direktorom Muzeja, saznali smo i da postoji istorijska povezanost između Tesline kompanije i kompanije iz koje je nastao današnji Schneider Electric. Upravo u Arhivskom depou Muzeja nalazila su se pisma iz 1892. godine, kojima je tadašnja kompanija Schneider sklopila ugovor sa Teslinom kompanijom o zaštiti njegovih patenata iz oblasti proizvodnje, prenosa i korišćenja naizmeničnih struja u Francuskoj. Za nas ta pisma predstavljaju pravu dragocenost, a radovi koje smo sproveli u tom prostoru imaju neizmeran značaj. Dodatno bi nas radovalo kada bismo u arhivama Schneider Electrica u Parizu pronašli još elemenata iz te prepiske , kako bismo upotpunili slagalicu i doprineli kompletiranju Tesline zaostavštine“ , istakao je Dejan Marković, direktor kompanije Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru. 

Svoju zahvalnost povodom donacije istakao je i direktor Muzeja, gospodin Branimir Jovanović:
„Veliko nam je zadovoljstvo što ovako važan jubilej obeležavamo uz rekonstruisan arhivski depo, koji zapravo čini srce Muzeja. To je mesto gde se čuva svetsko blago, najvrednija Teslina zaostavština, a koja će zahvaljujući donaciji kompanije Schneider Electric, biti sačuvana u idealnim uslovima,čime ćemo osigurati da bude dostupnai za generacije koje tek dolaze“.

 

Osim sprovedenih radova, napravljene su i dve makete elektroenergetskog sistema savremenog doba. Ideja je bila da se prikaže promena u odnosu na stari načincentralizovanog, jednosmernog prenosa od elektrane do potrošača, na distribuiran i povezan sistem u kome se potrošači mogu pojaviti i kao proizvođači električne energije. Pored makete koja je izrađena za potrebe Muzeja Nikola Tesla, druga ćetokom jula biti izložena u Galeriji nauke i tehnike SANU-a, nakon čega će biti poklonjena Muzeju nauke i tehnike, gde će se nalaziti u redovnoj postavci.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti