Šansa za srpske građevinare

Komentari: 0

Projekti „Minsk world“ i „Tesla grad“ pružaju nove mogućnosti za angažovanje srpskih građevinara i prateće industrije, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

U Privrednoj komori Srbije predstavljena su dva građevinska projekta BK grupe - „Minsk world“ čija je gradnja počela u prestonici Belorusije i „Tesla grad“ koji kompanija planira da gradi u Beogradu, a najavljen je i početak izgradnje socijalnih stanova.

Na poslovno stambenom kompleksu u Minsku od 3,5 miliona kvadrata kao i na projektu „Tesla grad“ posla ima ne samo za našu građevinsku operativu iz oblasti niskogradnje i visokogradnje, već i za projektantske i konsalting kompanije, firme koje se bave izvođenjem unutrašnjih i spoljnih instalacija i sistemima protivpožarne zaštite, proizvođače građevinskih i instalaterskih materijala i opreme, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

„Za kompanije koje do sada nisu radile na projektima BK grupe, to je šansa da dobiju reference na beloruskom tržištu, koje će im otvoriti vrata i za neke buduće nove poslove“, objasnio je Čadež. Angažovanje građevinara na gradilištima u zemlji i svetu, kako je rekao predsednik PKS, otvara nove perspektive za još 40 pratećih delatnosti. Oporavak investicionih aktivnosti i građevinske privrede prvi je pouzdan znak oporavka jedne ekonomije. Građevinarstvo je bio sektor sa najbržim rastom u 2015. godini, a taj trend je nastavljen, istakao je predsednik PKS. Čadež je zadovoljan velikim interesovanjem domaćih kompanija za ove građevinske projekte jer je prezentacija u PKS okupila predstavnike više od 80 kompanija iz Srbije.

Dragomir Karić, predsednik Upravnog odbora BK grupe, predstavio je „Tesla grad“ vredan tri milijarde evra i rekao da se sa predstavnicima grada razgovara o lokaciji dok bi izgradnja počela čim se dobije građevinska i sve druge potrebne dozvole. Razmišlja se o dve lokacije - na Novom Beogradu, preko puta „Beograda na vodi“ ili iza Ade ciganlije, na Makišu.

„Cilj je da ovim projektima koji treba da se izgrade u narednih 15 godina podržimo građevinsku industriju, pospešimo proizvodnju i izvoz građevinskog materijala. To je šansa da se uposli više od 100.000 ljudi“, rekao je Karić. Projekat „Minsk world“ vredan je 13,4 milijardi dolara, i cilj je da doprinese privrednom razvoju Belorusije stvaranjem velikog poslovnog centra.

Potpredsednik za međunarodne odnose kompanije Dana holdings, članice BK grupe Bojan Karić rekao je da je plan te kompanije da izgradnja socijalnih stanova počne krajem 2017. ili početkom 2018. godine, u zavisnosti kako budu tekli pregovori oko lokacija. Cene će, kako je dodao, biti ispod tržišne - manje od 500 evra po kvadratnom metru, a plan je da se stanovi grade u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti