Revolucija po pitanju kišnice

Komentari: 0
Fotografija od: © Bohmann

Jedan „Bečki model“ izazvao je oduševljenje: kontaminirana voda teče u kanalizaciju a čista ostaje u lokalnom ciklusu kruženja vode u prirodi. Projekat je već osvojio Bečku inženjersku nagradu i biće testiran tokom leta.

Kišnica je tema brojnih projekata u Beču. Bečka kanalizacija ima problem opterećenja kanalizacionog sistema usled velike kiše. „Zamislite slikovito kako izgleda tok kišnice“, objašnjava Bernhard Engleder iz bečkog Magistrata, „imate ulicu sa voznim trakama, kanalizacione šahtove, na ivici zeleni pojas i korito-slivnik“.

Voda dospeva u šahtove na krajevima ulice odakle preko kanalizacije teče dalje. Upravo ovde sledi inovacija. Do sada nije bilo moguće regulisati koliko vode ode u kanalizaciju. „Mi ćemo na cevi koja vodi u kanalizaciju postaviti jedan zatvarajući kapak. To je jedan pleh sa tri centimetra velikim otvorom kroz koji voda sa ulice teče“. Tako će prolaziti mnogo manje vode. „Zimi ima manje kišnice i tada voda bez problema može da prođe kroz suženi otvor. Tokom leta, pošto često ima velikih kiša voda neće moći u celosti proći kroz mali postavljeni otvor.

Prvi veliki vodeni talas sa svom prljavštinom završiće u kanalizaciji. Kišnica koja posle teče i koja je u velikoj meri čista vraća se iz šahta. Ovde se uključuje korito-slivnik koji je smešten nešto ispod nivoa ulice. Jedan 30 cm debeo sloj zemlje zadržavaće prljavštinu koja je još u vodi. Voda protiče kroz korito i dospeva čista u podzemne vode a jedan deo vode će ispariti. U svakom slučaju voda će tako ostati u prirodnom toku.

Time je ostvareno nekoliko ciljeva. Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrevanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem obezbeđuje efikasnu zaštitu od poplava a biljke dobijaju čistu vodu nazad.

Ovo postrojenje će tokom leta biti testirano kao pilot-projekat u bečkom Aspernu u ulici Edith-Piaf. Ukoliko projekat bude uspešan primeniće se i na druge delove Beča.

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti