Poglavlja 23 i 24 ključna za ceo pregovarački proces sa EU

Komentari: 0

Od napretka u ova dva poglavlja zavisiće dinamika otvaranja i uspeh u pregovorima. Poglavlje 23 važno je za sve kompanije koje posluju u Srbiji, jer se bavi vladavinom prava, što je baza svih ostalih pregovora.

Otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa EU, izuzetno je važno za poslovnu zajednicu Srbije, kako zbog značaja samog poglavlja i vladavine prava, tako i zbog mogućnosti da se intenziviraju pregovori i počne otvaranje ostalih poglavlja, važnih za srpsku privredu.

Privredna komora Srbije je ojačala svoju poziciju u pregovaračkom procesu, delegirajući svoje predstavnike u 27 pregovaračkih grupa koje je formirala Vlada Srbije. Poslovna zajednica uključena je u proces pregovora posredstvom Stručnog tima PKS za praćenje pregovora o pristupanju Srbije EU. Komora raspolaže timom od oko 250 predstavnika kompanija koji aktivno doprinose radu pregovaračkih grupa. Stručni tim okuplja predstavnike kompanija, zainteresovane za pregovore o poglavljima koja se tiču privrede, jer je upravo privreda ta koja će primenjivati pravila i sve ono o čemu se pregovara.

Srbija je, u Briselu 18. jula, zvanično otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije. Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, dok se poglavlje 24 bavi pitanjima pravde, slobode i bezbednosti. Na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, predstavljena je i zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

Očekuje se da će na sledećoj Međuvladinoj konferenciji biti otvorena poglavlja koja se odnose na javne nabavke (poglavlje 5), nauku i istraživanje (poglavlje 25), obrazovanje i kulturu (poglavlje 26), kao i preduzetništvo i industrijsku politiku (poglavlje 20).

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti