OKRUGLI STO INFORMACIONO - KOMUNIKACIONE TEHNOLOGIJE GLAVNA POKRETAČKA SNAGA PRIVREDE I DRUŠTVA

Komentari: 0

Privredna komora Srbije i Build Energy Team - BET pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija RS, a u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, organizuju: OKRUGLI STO INFORMACIONO - KOMUNIKACIONE TEHNOLOGIJE GLAVNA POKRETAČKA SNAGA PRIVREDE I DRUŠTVA 

30. mart 2017, Beograd, 10h, sala 2, Privredna komora Srbije - PKS, Resavska 13-15

U poslednjih nekoliko godina IKT industrija beleži konstantan rast. Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija i u toku prošle godine je imao skoro duplo veći izvoz od uvoza. U periodu 2008-2015. godine izvozni prihodi od IKT usluga su se utrostručili, a od kompjuterskih usluga su čak četiri puta veći. Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan izvoz IKT usluga u 2015. godini dostigao je 678,3 miliona evra, a vrednost neto izvoza iznosila je 317,4 miliona evra.

Na skupu će govoriti:

• Prof. dr Irini Reljin, pomoćnik ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

• Miloš Milosavljević, zamenik sekretara, Udruženje Informatičke delatnosti, Privredna komora Srbije

• Branko Stefanović, direktor Funkcije za velike korisnike, Telekom Srbija

• Nebojša Bjelotomić, generalni direktor, Saga

• Predstavnik, Microsoft - tbc

• Predstavnik, JP "Pošte Srbije" - tbc

• dr Radmilo Savić, izvršni direktor za poslovno-tehničku podršku, Beogradske elektrane

• Prof. dr Hasan Hanić, dekan, Beogradska bankarska akademija

• Jasmina Trajkovski, Menadžer projekata, T&P Consulting, Makedonija

Okrugli sto biće organizovan u cilju: podsticanja investicija u informaciono - telekomunikacionu infrastrukturu, implementiranja savremenih IKT u privredu, industriju, lokalne samouprave, javna i javno komunalna preduzeća, obezbeđivanja uslova za ravnopravno poslovanje svih učesnika na tržištu, predstavljanja kvalitetnih i konkurentnih usluga IKT i sigurnosti i bezbednosti prenosa podataka.

Tokom 2015, IKT industrija Srbije ima 5 puta veći izvoz nego 10 najvećih srpskih izvoznika robe u svetu. IKT sektor je u top 3 “proizvoda” koji doprinose smanjenju spoljnotrgovinskog deficita Srbije. Prema podacima Ekonomskog instituta, ovaj sektor bi mogao da zaposli 30 000 stručnjaka u ovom trenutku.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti