Nemačka podržava razvoj održivih izvora energije u Srbiji

Komentari: 0

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je u petak, 14. oktobra, da će ta zemlja nastaviti da podržava Srbiju u unapređenju održivog razvoja energetskih resursa i zaštiti klime.

- Životna sredina predstavlja fokus saradnje sa Srbijom i to u oblasti otpada, otpadnih voda, jačanju energetske efikasnosti, kao i u oblasti hidroeneergije i energije vetra - rekao je Ditman i dodao da održivost i razvoj zelene energije ne ugrožavaju industriju, ni privredni rast i dodao da to pokazuje i iskustvo Nemačke.

Ditman je rekao da su i privreda i politika ulagale u energetsku efikasnost i izgradnju održivih izvora energije, iz kojih Nemačka dobija trećinu energije.

- Važna je bila i kampanja u javnosti, promena svesti i stvaranje veće odgovornosti građana - dodao je.

Rekao je i da Nacionalna strategija za razvoj energetike, koja je usvojena prošle godine, pokazuje da Srbija taj sektor doživljava kao značajan izazov.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić istakao je da su obnovljivi izvori energije jedan od prioriteta Srbije.

- Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su važn ne samo zbog međunarodnih obaveza, već i zbog samih građana Srbije i zdravijeg okruženja - rekao je on i dodao da je važno podići svest građana o toj oblasti.

 

Izvor: BETA

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti