Navodnjavanje lešnika SMS-om - Lazar Jovanović zaliva svoje zasade sa daljine od 150 km

Komentari: 0

Student Fakulteta tehničkih nauka i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Novog Sada osmislio je sa svojim kolegom novi način navodnjavanja - putem SMS-a. Iako živi i radi u Novom Sadu, Lazar uspeva da uzgaja lešnike 150 kilometara dalje, u Malom Zvorniku.

Ipak, jednom mesečno on obilazi parcele, tek da proveri da li sve funkcioniše, dok ostatak vremena o njegovom imanju brine uređaj. Lazar ga pokreće i gasi slanjem SMS-a.

- Poslao sam SMS sistemu i on je reagovao, u skladu sa sadržajem poruke. Uključio je prva dva ventila koji će obavljati zalivanje, a ono će trajati 2 sata - objašnjava Jovanović.

Senzori koje je postavio šalju mu informaciju o vlažnosti zemljišta. Na cisternama se takođe nalaze senzori, kako bi znao koliko vode ima.

- Postoji mogućnost, recimo, da sistemu zadam komandu "start" i recimo, vreme zalivanja 60 minuta. Ako želim da zalivanje traje duže, na primer 3 sata ja sistemu opet pošaljem komandu "start", odvojeno 120 minuta i završi. Kada to vreme istekne sistem meni vrati SMS da je završio zalivanje, a sve to se podešava prema vlažnosti zemljišta. Vidimo koliko je zemljište vlažno, zaključimo da li treba više ili manje vode i prema tome se određuje trajanje zalivanja - kaže Lazar.

Za uzgoj lešnika se opredelio jer ne zahtevaju mnogo pažnje, ali zato traže puno vode - oko 10 litara po stablu. Nije imao dilemu da li treba da uvede sistem za navodnjavanje jer je tako rod i do 30 odsto veći.

- Ovo je pilot projekat. To sam napravio prvenstveno za sebe, ali smo lansirali internet sajt, jer nam se dosta ljudi javilo sa velikim interesovanjem za ovaj sistem - ističe Lazar. Kako planira sledeći njegov korak je da napravi potpuno automatizovani sistem, koji će sam određivati koliko vode treba da pusti.

 

Izvor: Al-Jazeera Balkans

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti