Mesto gde dolaze stručnjaci - Ifam i Intronika 2017 - Celje

Komentari: 0

Možda je ovo događaj koji ima najbolju sinergiju između izlagača i posetilaca u regionu. Svako ko je kročio na Ifam i Intronika sajam krajem januara u Celju u Sloveniji, bio je zasigurno kvalifikovan posetilac koji je imao svoje razloge dolaska.

Ovo je opšti utisak izlagača na ovom, već poznatom sajmu elektronike, robotike i mehatronike, a pošto je i našoj redakciji ovo već peto učešće, možemo samo da se složimo sa opštevažećim utiskom.

Kao i svake godine, organizator ove manifestacije kompanija ICM d.o.o. je organizovala sajam sa ciljem da se ovom delu evropskog tržišta pokažu najnovija rešenja iz oblasti automatizacije, robotike, mehatronike, profesionalne i industrijske elektronike - za kojima industrije okolnih zemalja imaju potrebu. 

Fokus je ove godine bio na uvećanom broju učesnika, tako da je Hala L Celjskog sajma bila u potpunosti popunjena. Ovog puta je na sajmu Ifam i Intronika bilo prisutno 73 izlagača, gde je naravno najviše njih bilo iz Slovenije – čak 62. kompanije, šest iz Austrije, dve iz Nemačke, a po jednog predstavnika su imale Italija, Mađarska i Srbija.

Pored razvijenih svetski poznatih kompanija, na sajmu su se predstavile i manje firme sa podjednako interesantnim proizvodima i rešenjima. Svaki izlagač se potrudio da na najbolji način prezentuje svoje proizvode, inovacije i ponudi atraktivna rešenja – što je u dobroj meri privuklo pažnju velikog broja posetilaca iz različitih segmenata industrije. Svakako, veoma jak utisak na nas su ostavili posetioci, koji su bili veoma dobro informisani o tematici sajma, zainteresovani za nove tehnologije koje su predstavili učesnici i spremni da upoznaju i saslušaju svakog izlagača.

Ovakvom organizacijom, slovenačka kompanija ICM d.o.o. i njen direktor Toni Laznik su u Sloveniji dobili reputaciju organizatora stručnih skupova na visokom nivou, iz čega već tradicionalno proizilazi da za tri dana sajma izlagači i posetioci dobijaju sigurnu platformu za dalji razvoj svojih poslova i strateških planova.

Treba istaći i pohvaliti i odličnu organizovanost i podršku poslovne komore Slovenije koja i na ovaj način pomaže malim i srednjim preduzećima u svojoj zemlji, da lakše urade svoje prve korake u poslovanju i da se na produktivan i efikasan način povežu sa svojom branšom. 

I ove godine, baš kao što je to bio slučaj i na svim prethodnim sajmovima, postojalo je interesovanje za naš štand jer smo bili jedini učesnik iz Srbije, gde smo se pored interesovanja za časopis Industrija susreli sa još mnogo pitanja o stanju i prilikama u srpskoj privredi i ekonomiji, kao i o aktuelnim sajmovima koji se organizuju u našoj zemlji, a naročito za sajam Tehnike koji će se održati sredinom maja meseca i koji će okupiti izlagače i posetioce iz cele regije.

Sve ovo odaje utisak da se skala poslovanja u oblasti novih tehnologija pomera na gore, što raduje i nas jer često na ovu temu možete čitati na stranicama Industrije.

Najveći utisak našeg doimanja ovogodišnjeg sajma Ifam i Intronika, jesu svakako kvalitetni posetioci, što mi se čini da u određenoj meri manjka kod naših sajmova. Ovo je zato mogućnost uspostavljanja novih kontakata, u veoma lepom i prijatanom ambijentu koji utiče da svi na sajmu budu dobro raspoloženi. Pored sajma, treba razmišljati o Sloveniji kao zemlji u kojoj ima kapitala i koja nam može biti partner za nova zapadna tržišta, s tim što mi sami moramo raditi na podizanju produktivnosti i konkurentnosti proizvoda kako bismo imali odgovore za moguće upite razvijenih tržišta Evrope koja su u stalnoj ekspanziji.

Do sledećeg sajma u organizaciji ICM kompanije – industrijski pozdrav!

O Autoru

Nikola Mirković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti