Menadžerska konferencija „8. Global Peter Drucker Forum“

Komentari: 0
Fotografija od: druckerforum.org

U Beču se 17. i 18. novembra 2016. godine održava dvodnevna renomirana menadžerska konferencija „8. Global Peter Drucker Forum“ na temu preduzetničkog društva.

Ova manifestacija koju nazivaju i „Davosom menadžmenta“ održava se od 2009. godine u Beču, rodnom gradu Petera Druckera i bavi se centralnim menadžerskim pitanjima predizazovima modernog doba. Konferenciju organizuje „Peter Drucker Society Europe“ a glavna tema ovogodišnjeg foruma je kraj finansijskog kapitalizma i prevlast preduzetničkog društva.

Pre 30 godina je Peter Drucker, koga mnogi nazivaju ocem ili guruom modernog menadžmenta, objavio pionirsko delo „Innovation and Enterpreneurship“ u kojem je predskazao promenu društva zaposlenih u društvo preduzetnika – „enter preneurial society“. Zaključke je doneo na osnovu brojnih zapažanja kao što su demografska kretanja, tehnološki napredak i počeci globalizacije.

Drucker u svojoj argumentaciji da društvo koje deluje u duhu preduzetništva očekuje prosperitetna budućnost citira svog zemljaka Josefa Schumpetera. Preduzetnički duh je bio u fokusu teorije ovog klasičnog političkog ekonomiste koji je preduzetnika video kao pokretačku snagu prosperitetne kapitalističke privrede.

Finansijskom i bankarskom sektoru je prema njegovom modelu pripadala samo uslužna ali ni u kojem slučaju dominirajuća uloga. Iako put prema preduzetničkom društvu ne protiče uvek pravolinijski, kulturološki preokreti poslednjih decenija su rezultirali time da preduzetništvo sa ivice društva postane mainstream i slavljen od strane politike i mlađe generacije.

Svuda u svetu trenutno pratimo korenite promene privredne strukture i masovan nastanak specijalizovanih platformi preko kojih freelanceri nude svoje usluge. Tzv. „shareeconomy“ tj. Ekonomija deljenja poljuljala je postojane strukture. Velike kompanije se trude da izađu iz svojih birokratskih struktura i postanu kreativnije i inovativnije organizacije.

Vrednosti kao lična odgovornost, autonomija i autorstvo su trenutno vrlo aktuelni. Što je društvo više obuhvaćeno digitalnim promenama, nezavisnost i lična odgovornost sve više dobijaju na značaju.

©Peter Drucker Society Europe

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti