Luka Novi Sad pretovari više robe i od barske - Potraga za investitorom čeka na bilans stanja

Komentari: 0

Ministarstvo privede čeka da Luka Novi Sad, čiji je kapital javni, uradi bilans stanja i da iz poslovnih knjiga isknjiži zemljište koje je obuhvaćeno lučkim područjem i lučkom infrastrukturom, da bi se mogao objaviti javni poziv investitorima.

U Ministarstvu ističu da je važno da se nađe najbolji partner za operatera da bi se podigli kapaciteti i poslovanje preduzeća.

Vlada Srbije je još krajem januara donela zaključak po kojem je pokrenula inicijativu za privatizaciju preduzeća, a Ministarstvo privrede objavilo poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti potencijalnih strateških partnera, čiji je rok istekao 30. marta.

Direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev kaže da se u preduzeću radi socijalni program u dogovoru sa sindikatom, i da je, između ostalog, plan da od 155 zaposlenih na dobrovoljnoj osnovi iz preduzeća s otpremninom u zakonskim okvirima ode 10-20%, i da kupac ne može otpuštati dve godine od trenutka kada uđe u posed.

– To su samo predlozi koji će važiti ukoliko se usvoji socijalni program – podvlači direktor i ističe da Luka Novi Sad radi najbolje u odnosu na druge u zemlji i da novosadskoj luci po pretovaru nije ravna ni morska u Baru.

– I ove godine, kao i lane, biće pretovareno više od milion tona robe – žitarica, dok barska luka godišnje pretovari oko 800.000 tona – naveo je Milovančev.

Luka Novi Sad ima izuzetno dobar geografski položaj, što omogućava rečni saobraćaj u dva pravca Dunavom, na istok i na zapad. Udaljena je 300 metara od železničkog Koridora 10 i 3.000 m od drumskog Koridora 10. Ima akvatorij od šest hektara, dubine od četiri do deset metara. Na keju dugom 800 metara moguć je istovremeni privez pet plovila. Raspolaže sa 44.000 m2 zatvorenog skladišnog prostora i 100.000 m2 otvorenog.

 

Izvor: Dnevnik/eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti