Kako iskoristiti koridore za privlačenje stranih ivesticija - Međunarodni investicioni skup

Komentari: 0

29-30. novembar 2016, Beograd - Privredna komora Srbije, Resavka 13-15

Ekspertske organizacije Build Energy Team - BET, Privredna komora Srbije - PKS i EU Build, pod institucionalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, organizuju Međunarodni godišnji investicioni program: Kako iskoristiti koridore za privlačenje stranih investicija i razvoj srpske privrede.

Međunarodni godišnji investicioni program predstavlja jedinstvenu poslovnu platformu sa ciljem povećanja kapaciteta Srbije i njenih privrednika u korišćenju prednosti koje Srbiji donose međunarodni koridori koji prolaze kroz njenu teritoriju.

Međunarodni investicioni program biće realizovan kroz:

- sprovođenje istraživanja o merama koje bi direktno i indirektno poboljšale iskorišćenje koridora za privlačenje stranih investicija i razvoj srpske privrede. Istraživanje će obuhvatiti mere koje su u nadležnosti Republike, lokalnih samouprava i privatnog biznisa. Istraživanje će biti objavljeno u Publikaciji: Koridori - iskoristimo razvojni potencijal Srbije

organizovanje Međunarodnog investicionog skupa: Koridori - strane investicije i razvoj privrede, koji će biti održan 29. i 30. novembra u Beogradu

- Istraživanja o merama koje bi direktno i indirektno poboljšale iskorišćenje koridora na privlačenje stranih investicija i razvoj srpske privrede ima za cilj da ukaže na trenutnu situaciju u kojoj se meri koriste koridori za ekonomski rast i razvoj Srbije i privlačenje stranih investicija i na osnovu toga ukaže koje su potencijalne mogućnosti i benefiti njihovog većeg i kvalitetnijeg korišćenja. Istraživanje će obuhvatiti mere koje su u nadležnosti Republike, lokalnih samouprava i privatnog biznisa.

Međunarodni investicioni skup: Koridori - strane investicije i razvoj privrede koji će biti održan 29. i 30. novembra u Privrednoj komori Srbije omogući će uspostavljane direktnih i neposrednih kontakata predstavnika srpske privrede i lokalnih samouprava sa potencijalnim stranim investitorima, finansijerima i kompanijama nosiocima naprednih tehnologija u oblasti energetike, građevinarstva, saobraćajne i železničke infrastrukture, telekomunikacionih tehnologija, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Poseban akcent biće stavljen na izgradnju i podizanje kapaciteta korišćenja potencijala infrastrukturnih, energetskih i telekomunikacionih koridora u privlačenju stranih investicija i razvoja Srpske privrede.

Registracija je bez kotizacije, ali Vas molimo da se registrujete OVDE.

Ciljevi Međunarodnog investicionog skupa su:

- ukazivanje na mogućnost povećanja kapaciteta Srbije i njenih privrednika u korišćenju prednosti koje Srbiji donose koridori koji prolaze kroz njenu teritoriju,

- ukazivanje na trenutnu situaciju u kojoj se meri koriste koridori za ekonomski rast i razvoj Srbije

- privlačenje stranih investicija i ukazivanje na potencijalne mogućnosti i benefite njihovog većeg i kvalitetnijeg korišćenja,

- kako podići kapacitete lokalnih samouprava i srpske privrede za bolje korišćenje potencijalnih koridora,

- koje su optimalne strategije preduzetnika i privatnog biznisa radi boljeg iskorišćenja mogućnosti koje koridori donose.

Program skupa: 

I DAN – 29. NOVEMBAR

Panel 1: ENERGETSKI I EKOLOŠKI KORIDORI

p1Sektor energetike je najvažniji privredni pokretač celokupne srpske industrije i predstavlja privrednu oblast od nacionalnog interesa. Srbija je visoko energetski zavisna zemlja i od sigurnog snabdevanja energijom zavisi čitava privreda. Iskorišćavanje potencijala koji naša zemlja ima u pogledu energetskih koridora predstavlja osnovu sigurnog snabdevanja energijom. Posebna pažnja takođe mora biti posvećena i zaštiti životne sredine i sve većoj upotrebi obnovljivih izvora energije kako bi se ujedno smanjila energetska zavisnost Srbije.

Panel 2: TELEKOMUNIKACIONI KORIDORI

p2Informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) su glavna pokretačka snaga privreda i društvenih zajednica. Razvoj širokopojasnog pristupa, ili šire posmatrano opšte dostupnosti telekomunikacionih usluga, predstavlja generator povećanja BDP-a, povećanja produktivnosti rada, intenziviranja ulaganja u infrastrukturu, stvaranja novih kompanija, novih aktivnosti i novih radnih mesta, uvođenje naprednih inovacija, povećanja prihoda i smanjenja državnih troškova posredstvom e-uprave, poboljšanja sistema obrazovanja, energetske efikasnosti, unapređenja zdravstva, ubrzavanje ruralnog razvoja i sl. Stoga, jedan od najvažnijih pokretača privrednog razvoja svake moderne ekonomije jeste digitalni razvoj koji se ostvaruje posredstvom širokopojasnih komunikacija, tj. izgradnjom adekvatne mrežne infrastrukture i telekomunikacionih koridora.

II DAN – 30. NOVEMBAR 

Panel 3: SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA, PUTEVI I LUKE 

p3Saobraćajna infrastruktura je jedan od ključnih aspekata svake nacionalne privrede, regiona, grada i opštine. Pored energetske infrastrukture, predstavlja jedan od najvažnijih uslova za razvoj Srbije. U odnosu na zemlje u okruženju, Srbija zbog svog prirodno - geografskog položaja ima komparativnu prednost za razvoj kopnenog i rečnog saobraćaja omogućavajući privlačenje tranzitnog saobraćaja. Takođe, velika pažnja mora se posvetiti lukama i pristaništima kao važnom delu infrastrukture koji omogućava transport robe unutrašnjim vodnim putevima. Povezujući mrežu unutrašnjih vodnih puteva i kopnenih vidova transporta, luke predstavljaju glavna čvorišta na transportnoj mreži, privlače privredne aktivnosti i omogućavaju razvoj regiona.

Panel 4: ŽELEZNIČKI I INTERMODALNI SAOBRAĆAJ 

p4Efikasan železnički transportni sektor neophodan je za razvoj Srbije, jer danas ovaj vid saobraćaja zauzima drugo mesto po obimu prevoza tereta (posle morskog) i putnika (posle automobilskog). Prednost železničkog saobraćaja je u tome što omogućava prevoz velikih količina robe na dugim relacijama što doprinosi rasterećenju drumova i bezbednom prenosu robe, kao i uštedi energije i očuvanju životne sredine. Razvoj intermodalnog transporta prepoznat je kao jedan od faktora koji može doprineti ubrzanom razvoju privrede Srbije, a samim tim i pristupanju Evropskoj uniji. Ovaj vid transporta je najvažniji pokazatelj stepena ostvarenja integrisanog transportnog sistema. Posebno treba istaći njegovu ekološku, energetsku i prostornu efikasnost.

Iskoristite priliku da uspostavite veliki broj direktnih kontakata.
Unapredite svoje poslovanje.
Ostvarite veliki broj korisnih poslovnih sastanaka.

 

Izvor: EU Build

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti