Institucionalni okvir za bolju saradnju Srbije i Kazahstana

Komentari: 0

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Spoljnotrgovinske komore Kazahstana Erhat Iskalijev potpisali su u Palati Srbija sporazum o formiranju poslovnog saveta dve zemlje, koji će biti podrška kompanijama da se povezuju i uspešno posluju.

Sa prvim zasedanjem Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju i konstituisanjem Poslovnog saveta, dobijamo i institucionalni okvir kao podsticaj za unapređenje ekonomskih, ali i ukupnih odnosa dve zemlje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na sednici mešovite komisije u Palati Srbija, na kojoj su učestvovali ministri privrede Srbije i Kazahstana, Goran Knežević i Kuandik Bišimbajev, kao i predsedavajući novoformiranog poslovnog saveta za saradnju Srbije i Kazahstana, Vladimir Milovanović i Erhat Iskalijev.

Privredna komora Srbije inicirala je osnivanje Poslovnog saveta za saradnju dve zemlje kako bi zajedno sa kolegama iz kazahstanske komore, kompanijama pružili adekvatnu podršku da se povezuju i realizuju uspešne poslove, a vladama pomogli konkretnim predlozima u stvaranju što podsticajnijeg ambijenta i uslova za poslovanje, ukazao je Čadež.

„Naše građevinske kompanije potvrdile su se kao pouzdan partner kazahstanskim, a srpska privreda ima šta da ponudi kazahstanskom tržištu. Veliki potencijal za unapređenje saradnje leži u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, u plasmanu proizvoda agrokompleksa i robe široke potrošnje. Kompanije iz Srbije zainteresovane za poslovanje sa Kazahstanom, ali i one iz Kazahstana koje nameravaju da krenu u poslove i investicije u Srbiji, mogu da računaju na punu podršku PKS u umrežavanju, pripremi i realizaciji trgovinskih aranžmana i investicionih planova, poručio je Čadež.

Vladimir Milovanović, generalni direktor Energoprojekt holding koji će sa srpske strane predsedavati Savetom., u izjavi novinarima istakao je da je Kazahstan zemlja koja ima ogroman potencijal, a Poslovni savet dve zemlje, koji je osnovan povodom prve međuvladine komisije, ima za cilj da postignute dogovore pretoči u dela. „Od svih današnjih dogovora i potpisanih sporazuma između dve vlade Poslovni savet ima ulogu da bilateralne dogovore sprovede sa reči na dela. S obzirom da je reč o velikoj i prijateljskoj državi, koja u svim međunarodnim institucijama podržava spoljnu politiku Srbije, mislim da je zemlja ogromnog potencijala“, objasnio je Milovanović.

„Smatram da potencijal postoji ne samo za građevinsku industriju, već posebno za poljoprivredu, turizam, saobraćaj, trgovinu“, ukazao je on dodajući da će Poslovni savet raditi da se iskoriste ti potencijali.

Milovanović je objasnio da je Poslovni savet održao konstitutivnu sednicu, a da će prvu radnu sednicu održati krajem godine u Astani.

Milovanović je pozvao srpske privrednike koji su zainteresovani za poslovanje u Kazahstanu da se jave Privrednoj komori Srbije, kako bi se organizovao što uspešniji nastup u toj zemlji.

Nakon sednice međuvladine komisije, ministar privrede Goran Knežević je rekao da je prva sednica protekla u upoznavanju potencijala ekonomija i najavio da će se sledeća održati 2017. u Kazahstanu. Prema njegovim rečima, pala je i poslednja barijera za bescarinski izvoz Fijata u Evroazijski region, jer je kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev na današnjem sastanku obećao da će ta zemlja dati svoj glas za to na sledećem Savetu Evroazijske ekonomske unije. Vlada Srbije donela je odluku o učešću Srbije na predstojeđoj svetskoj izložbi Expo 2017 u Astani - Future energy.

Prema rečima Bišimbajeva, dogovorena je saradnja u širokom spektru - od obrazovanja, biologije i saobraćaja do turizma. "Između Srbije i Kazahstana postoji već šest godina sporazum o slobodnoj trgovini, a sada se pripremamo i za izradu novog sporazuma između Srbije i zemalja članica Evroazijske unije. Kazahstan podržava i inicijativu srpske strane o izvozu automobila Fijat na tržište Evroazijske unije”, rekao je ministar.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti