Harro Höfliger investira u lakoću korišćenja

Komentari: 0

Bolja vidljivost

Šta treba ljudsko-mašinski interfejs da uradi za operatere i ljude koji se bave servisiranjem i održavanjem, da bi oni radili efikasnije i produktivnije? Harro Höfliger je napravio moderan interfejs za sve mašine na bazi zenon od COPA-DATA-e. Odlikuje se intuitivnim dizajnom koji omogućava brzo učenje i funkcionalniji rad, zahvaljujući multi tač gestovima.

Kapsule, tablete, inhalacione, tečne, aseptične, dijagnostičke proizvode, baterije, mašine za montažu i ambalažu proizvoda bili su prvobitni produkti Haro Höfliger Verpakungmaschinen Gmbh - kompanije koja je osnovana 1975. godine, a danas nudi širok spektar tipova mašina za proizvodnju i pakovanje farmaceutske robe, robe široke potrošnje, kozmetike i hemijske tehnologije. Veliki broj mašina povlači sa sobom i složenost istih a i kompleksnost rada. “Stanica, odnosno funkcionalna komponenta mašine prvobitno je imala svega par parametara, sada individualne stanice imaju do dvadeset ekrana, svaki sa dvadeset parametra ponaosob’’, objašnjava Fabian Elsezer lider HMI/SCADA Systems Goup u kompaniji Verpakungmaschinen Gmbh. "Samo ergonomski dizajniran korišnički interfejs dozvoljava korisniku da savlada njegovu kompleksnost.”

Korisnost u fokusu

Da bi se ostvarilo snabdevanje većeg broja funkcija, bolje performanse mašina i da bi se garantovao, usmeren, efektivan i rad bez grešaka, Harro Höfliger je odlučio da implementira novi tač panel (HMI) baziran na zenon-u. Kompanija koristi HMI/SCADA rešenje od COPA-DATA-e već deset godina. Harro Höfliger je zamislio i razvio novi HMI zajedno sa CaderaDesign-om. Kompanija je specijalizovana za industriju i dizajn korisničkog interfejsa, na osnovu bolje upotrebljivosti i iskustva korisnika. CaderaDesign pruža podršku za kompletan proces stvaranja HMI i korisničkog interfejsa - od ideje do programiranja i implementacije interfejsa. Kompletan operativni koncept, ergonomija softvera i navigacija, kontrola ekrana i dizajn ikonica, predstavljaju kamen temeljac onoga što ova kompanija može da pruži.

Obimna analiza kao baza

Pre nego što je Harro Höfliger predstavio novi obiman korisnički interfejs, Fabian Elsässer i CaderaDesign su prikupili podatke, analizom mišljenja i reakcije korisnika, zahtevima i željama korisnika i razgovarajući sa zaposlenima u kompaniji.

Ljudi koji su bili povezani u projekat su onda izvršili evaluaciju zadataka korisnika, zatim detaljno pregledali drugačiji tip mašina i izvršili evaluaciju funkcionalnosti i beneficija, uz pomoć specijalista iz kompanije. Sledeća stvar je bila skica ideja i razvoj i evaluacija i planiranje koncepta. "Bili smo brzi da prvi razvijemo "žične okvire", koji su jednostavnije strukture reprezentacije korisničkog interfejsa, i postepeno definisanje struktura u raznim radionicama”, objasnio je Florian Fuchs kvalifikovani dizajner i sertifikovani aplikativni inženjer u CaderaDesign-u.

Cilj: koncept orijentisan na budućnost za sve mašine

Novi HMI treba da bude baziran na konceptu orijentisanom ka budućnosti, pokrivajući aplikacije na touch (dodir) i na Multi-touch, i u njega mogu biti implementirane postojeće komponente HMI/SCADA solution zenon od COPA-DATA-e. Dalje treba da ima dizajn koji je individualan i vremenski neograničen. Zbog kompleksnosti mašina, Harro Höfliger i CaderaDesign su odlučili da imaju jasno orijentisan zadatak kao princip za korisnika i interakcije u novom HMI.

Zahvaljujući orijentisanosti ka zadatku u HMI, korisniku je sada jasno pokazano koji zadaci moraju da se ispune i kako idu procesi operacije, kao kalibracija ili nameštanje mašine, čitanje recepta. Korisnik dobija ove zadatke u zavisnosti od moda produkcije (priprema produkcije, produkcija i kraj produkcije) i u zavisnosti od njihove uloge.
Ko rukovodi kojim akcijama i lokacijama funkcija mašina koje zaposleni mogu da koriste, pamti se i čuva u korisničkim profilima i u korisničkoj administraciji.

Koncept čiste informacije garantuje da će korisnik, u toku proizvodnje dobiti samo informacije koje su mu potrebne. Ovde su informacije i brojke kao brzina mašine, na primer, pokazane kao dodaci na glavnom ekranu. Dodatak je komponenta ili operativni element grafičkog interfejsa korisnika. Harro Höfliger je kreirao standardnu biblioteku dodataka za raznovrsne mašine. Dodaci ostvaruju određene fukncije ili prikazuju parametre i podatke (kao protiv vrednost, na primer). Korisnici mogu da stvore njihov individualni početni ekran od dodataka bitnih za njihov rad.

Pametno kreiran, pregledan i modularan displej omogućuje korisniku da vrši navigaciju koristeći centralno postavljen ekran mašine i mogućnost promene parametara, podešavanja ili korekcije na individualnim stanicama mašine. Da bi se to omogućilo, ekran mašine je prikazan u sažetoj formi sa individualnim stanicama kao navigacionim elementima. Mašina može da se satoji od 100 stanica. Da bi mogli da vrše pregled, korisnici mogu da koriste Worldview (pregled sveta) kontrole u sklopu pregleda stanice.

Sredstvo za zoom i navigaciju dozvoljava čist i jasan prikaz velikih i kompleksnih procesnih ekrana, nezavisno od veličine ekrana. Korisnici mogu da se fokusiraju na individualne stanice, zumiraju, i koriste navigaciju u njima.

Struktura pametnog menija za efikasan i siguran rad

Glavni meni se sada sastoji od šest stavki: menadžement, stanice, dijagnostika, statistika, servis i pomoć. Administracija računa, menadžment robe i artikala, obračun i administracija alarma su pod stavkom "menadžment". Administracija korisnika je takođe intergrisana ovde, tako da korisnik može samo da pokrene i upravlja funkcijama koje su sačuvane u njegovom korisničkom profilu. U meniju "stanice" korisnik može da selektuje, namesti parametre i konfiguriše individualne stanice mašine.

"Dijagnostika" izbacuje poruke vezane za greške koje šalju kontroleri, i omogućava pomoć pri rešavanju i detekciji grešaka i problema. "Statistika" pruža kontra ekrane, liste, merenje produkcije, merenje grešaka, smer, statistike produkcije i dalje.

Da bi mogli lakše da rade, korisnici mogu da napomenu da li su levaci ili dešnjaci i da meni postave levo ili desno u zavisnosti od njihovih potreba. Zahvaljujući onlajn promeni jezika koja je integrisana u zenon, promena jezika u zavisnosti od zemlje je veoma laka.

Ergonomska rešenja smanjuju kompleksnost, kreiraju optimanlni pregled, jasno prikazuju potencijal za poboljšanje i veliku podršku pri odlukama i akcijama.

U automatizovanoj industriji, ergonomija znači optimalno prilagođavanje mašina i procesa rada ka ljudima. Ovo se direktno tiče korisnika mašine, ali i projektnog inženjera kao i zaposlenog.

Ergonomija ne povećava samo produktivnost. Ona olakšava posao, smanjuje stres i omogućava brzo i promišljeno donošenje odluka.

"Veće, više, šire" nije moto uspešne automatizacije već je to "razumno, obuhvatno, održivo - ergonomsko". 

 

COPA - DATA

www.exor-eti.rs

www.copadata.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti