Energetska efikasnost u kompaniji Zumtobel „osvetljena“ zenon softverskim rešenjem

Komentari: 0

Zumtobel Grupa, vodeći internacionalni proizvođač inovativnih rešenja za osvetljenje enterijera i eksterijera, korisnik je zenon HMI/SCADA softverskog rešenja za potrebe merenja potrošnje energije, u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. Saradnja između softverskih inženjera za industrijsku automatizaciju iz kompanije COPA-DATA i Zumtobel Grupe ima dugu istoriju. Davne 2008. godine, zenon je postao rešenje za automatizaciju od poverenja zbog svoje fleksibilnosti u dizajnu korisničkog interfejsa i lakoće koju donosi u upravljanju proizvodnim pogonima.

Već više od 50 godina Zumtobel Grupa razvija inovativna i po meri izrađena rešenja za osvetljenje, namenjena profesionalnoj upotrebi u kancelarijama, hotelima, spa centrima, kulturnim ustanovama i prostorima, industrijskim i inženjerskim okruženjima. Rešenja moraju da ispune precizne zahteve u smislu ergonomije, efikasnosti i očuvanja životne sredine, a istovremeno pružajući izuzetne estetske vrednosti.

Na putu ka energetskoj efikasnosti

Pre nekoliko godina, Zumtobel je otpočeo novi projekat merenja. Cilj je bio da se napravi profit kroz održiv program energetske efikasnosti, dok se istovremeno posvećuje posebna pažnja očuvanju životne sredine, a sve to je na kraju postignuto korišćenjem zenon softverskog rešenja kompanije COPA-DATA. Dodatno, projekat je napravio izuzetan doprinos ISO 50001 sertifikaciji.

Zumtobel je tražio jednostavno i jasno rešenje vizuelizacije koje je dobro prilagođeno upravljanju objektom. Cilj je bio ne samo da se izmere podaci o utrošku električne energije sa brojila već i da se prikupe i sačuvaju podaci iz kompletnog postrojenja za kasniju analizu.

Postojeća brojila imala su svrhu samo da prenesu trenutne podatke. Martin Kronabitter, inženjer kontrole i jedan od ključnih inženjera uključenih u proces integracije zenon softverskog rešenja objašnjava: „U početku, brojila nisu bila namenjena da čuvaju podatke radi kasnije obrade. To jednostavno nije postojalo kao potreba.“

Upotreba brojila u svrhu prikaza potrošnje električne energije bila je „ispred svog vremena“ kada su ona instalirana. Nije bilo razmišljanja o čuvanju prikupljenih podataka na jednom mestu radi kasnije obrade.

Kompanija je uvela brojila na celoj lokaciji radi pomoći pri obračunu potrošnje električne energije. Osoblje iščitava podatke „na zahtev“ i to samo sa onih uređaja koji su neophodni radi izrade obračuna. Brojila su bila povezana međusobno.

„Postojao je ogroman sistem veza unutar zgrade, kompletna mreža“, objašnjava Barbara Mihatsch, vođa projekta u Zumtobel-u. „Primarni zadatak monitoringa bio je samo prikupljanje podataka. Radnik u postrojenju išao je okolo i iščitavao podatke o potrošnji električne energije koji su prikazani na svakom brojilu pojedinačno. Drugi radnik ručno je upisivao sve podatke, a koji bi kasnije bili prepisivani u Excel tabelu. Svaki mesec prikupljeni podaci pregledani su iznova.“

“Impresionirani smo ovako svestranim i sveobuhvatnim softverskim rešenjem.”

Barbara Mihatsch, Zumtobel

Pouzdan i efikasan menadžment energetskih podataka uz zenon

Odavno je za proizvodne objekte postalo sve bitnije da imaju sopstvena brojila koja mogu da čuvaju sva očitavanja. Barbara Mihatsch i njen tim odlučili su da implementiraju zenon kako bi navedeno mogli da izvedu u Zumtobel objektu. Njen utisak šta to zenon čini tako jedinstvenim je sledeći: “Impresionirani smo ovako svestranim, sveobuhvatnim softverskim rešenjem. Možemo dobiti individualne izveštaje veoma jednostavnoi sa 100% pouzdanosti. zenon vas perfektno podržava, prikazujući različite tipove podataka i automatski generišući izveštaje.

Želeli smo da se sve obavlja automatizovano. Čak se SAP podacima može perfektno pristupiti kroz zenon. To nam omogućava laku vizuelizaciju. Možemo mu pristupiti u svakom trenutku i sa svakog mesta. Dodatno, tehnička podrška u toku procesa obuke bila je pružena na izuzetan način."

Menadžment energetskih podataka u skladu sa ISO 50001

Nakon nekoliko internih sastanaka u Zumtobel-u, u cilju donošenja odluke o rešenju merenja potrošnje, Barbara Mihatsch najzad je definisala svoju ambiciju: rešenje merenja koje je u skladu sa ISO 50001.

Svoju odluku da to bude zenon, ona je objasnila sledećim rečima: “zenon ima zadivljujuće grafičko okruženje. Tako je lako kreirati projekat sa zenon-om. Svaki element dodaje se korišćenjem “drag & drop” funkcije, što nam je rad činilo veoma efikasnim.”

Ostali razlozi za izbor zenon-a bili su sledeći: jednostavnost, performanse, fleksibilnost i činjenica da je zenon proizvod domaće kompanije. Dani kada su ljudi šetali zgradom i sakupljali energetske podatke na parčetu papira i nakon toga ručno ih unosili u računar su iza nas. Mihatsch kaže: “Niko više ne prikuplja podatke o potrošnji energije; na primer, petkom u 4 popodne, za vreme praznika ili u hitnim situacijama. Da ne govorimo o 100% tačnosti, jer je ona ranije bila nemoguća.

Čak i da smo mogli da prikupimo podatke na vreme, bilo je nemoguće biti na dva ili tri mesta u postrojenju u istom trenutku.” Mihatsch nastavlja: “Sada, sa zenon-om, prikupljanje podataka je 100% precizno i tačno. Štedimo puno vremena time što obračun više ne radimo ručno.” Uz sve to, od 2014. godine, zenon je igrao bitnu ulogu pomažući Zumtobel-u da postigne ISO 50001 sertifikaciju.

Zenon kao osnova sistema za menadžment energije

Familija zenon proizvoda dokazala se u praksi kao centralno mesto sistema za energetski menadžment. Zumtobel je ostvario profit i iz mogućnosti njegove lake integracije u postojeći sistem. zenon nudi više od 300 komunikacionih protokola.

Bez potrebe za programiranjem, podaci se mogu prikupljati sa različitih senzora, kontrolnih sistema, mašina i kompletnog objekta. zenon je obezbedio Zumtobel-u automatsko prikupljanje i evaluaciju svih energetskih podataka koji su neophodni pri donošenju odluka u menadžmentu energijom. “Podaci o utrošku energije iz svih izvora, centralizuju se zenon-om. Podaci se jasno prikazuju. Sada imamo u realnom vremenu sve naše izveštaje relevantne za menadžment energijom i indikatore performansi, kao i pregled istorije energetskih podataka.”

Fundamentalni principi ISO 50001:2011 standarda jasno govore da funkcionalni menadžment energijom mora konstantno meriti, prikupljati, procesirati i analizirati podatke o potrošnji i proizvodnji. Instrument koji je srce ovoga je sistem za menadžment energetskih podataka (Energy Data Management System - EDMS) koji upravlja svime, od merača potrošnje energije, pa sve do bitnih softverskih izveštaja. Zaštita životne sredine i smanjenje troškova, često se posmatraju kao kontradiktorni ciljevi. To ne mora biti slučaj. Sa EDMS baziranim na zenon-u, Zumtobel nadzire utroške i sredstava i energije. Na ovaj način, optimizujući produktivnost, čuva se okolina i istovremeno smanjuju troškovi.

Šira slika projekta: upotreba zenon Analyzer-a

Od 2013. godine, prateći projekat merenja, Zumtobel je počeo da realizuje optimizaciju svojih sredstava. Martin Kronabitter to objašnjava: “Ovo je veliki rezultat zenon integracije kojim je moj tim bio još više motivisan u radu sa zenonom. Kombinacija zenon Supervisor-a i naknadno dodatog zenon Analyzer-a - bila je magična!”. Sa zenon Analyzer-om, Zumtobel može biti siguran da su podaci na osnovu kojih se donose odluke potpuno precizni.

Osnova svakog izveštaja su podaci visokog kvaliteta iz procesa, kombinovani sa validnim meta podacima. zenon Supervisor prikuplja podatke sa mernih uređaja i snima ih. zenon Analyzer tada ih može procesirati i analizirati u realnom vremenu i prikazati ih na bilo koji zahtevani način. Proračuni i izveštaji su dostupni na samo par klikova. Mihatsch sumira projekat: “Kada smo počeli, ručno smo očitavali podatke jednom mesečno što je zahtevalo veliki trud zaposlenih.

Sada se podaci sakupljaju tačno i automatski i možemo videti izveštaje bazirane na njima kad god poželimo. Uočavamo poboljšanje naše energetske optimizacije svakog dana dok radimo. Ovo je velika motivacija za naš tim.”

Vaš kontakt: Dalibor Bobić

dalibor.bobic@exor-eti.rs

sales.cee@copadata.com

web: www.exor-eti.rs i www.copadata.com




0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti