ČADEŽ: RASTE INTERESOVANJE ZA SARADNJU ALBANSKIH I SRPSKIH PRIVREDNIKA

Komentari: 0

Interesovanje srpskih i albanskih kompanija za unapređenje saradnje, posebno u oblasti agrobiznisa, drvne, metalske, elektroindustrije i turizma je sve veće.

Državne institucije, uz angažovanje poslovnih asocijacija, rade na otklanjanju prepreka za uspešnije međusobno poslovanje, a značajnu podršku, privrednicima dve zemlje u što boljem korišćenju potencijala i povezivanju sa potencijalnim partnerima pruža mešovita, Trgovinsko – industrija komora Albanija-Srbija, osnovana u novembru nakon oktobarskog poslovnog foruma u Nišu, zaključili su, tokom susreta u Tirani, albanski premijer Edi Rama i predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež.

Rama i Čadež su posebno istakli značaj realizacije infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata u sklopu Berlinskog procesa i nove, veće mogućnosti koje bi privrednicima regiona otvorile čvršće regionalne integracije zapadnobalkanskih ekonomija.

Čadež u Tirani i Draču boravi sa srpskim kompanijama Lili drogerije (Lilly Drogerie) i Mlekara Šabac, koje uz posredovanje Privredne komore Srbije, razgovaraju sa albanskim firmama Agna Grupa, Ferra&Co, PM Office i BALFIN Group, o mogućnostima uspostavljanja saradnje i širenja poslovanja na albanskom tržištu. Predstavnici naših preduzeća bili su u prilici da se upoznaju sa albanskim premijerom i da njegovim saradnicima predstave svoje poslovne planove.

Kompanija Lili drogerije, koja zapošljava 3.500 radnika, ima 270 prodavnica u Srbiji i Bugarskoj i većinu svojih artikala proizvodi u zemlji, u pregovorima je za proširenje poslovanja na albansko tržište otvaranjem lanca svojih objekata.

Mlekara Šabac, svojom proizvodnjom iz Srbije, osim srpskog i tržišta zemalja regiona, pokriva više od 20 odsto celog ruskog tržišta belog sira i trenutno pregovara o kupovini mlekare u Rusiji. Šabačka Mlekara je, ujedno, dobar primer kompanije koja je posle promene vlasnika, izašla iz stečaja, uspešno se oporavila, osvaja nova tržišta i planira nove investicione projekte.

Srpska privredna delegacija koju predvodi Marko Čadež danas u Tirani razgovara i sa Ines Mućostepom, predsednicom Unije trgovinsko- industrijskih komora Albanije i Nikolinom Jakom, predsednikom Privredne komore Tirane. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti