BEST – BUILDINGS, ENERGY, SYSTEMS AND TECHNOLOGY

Komentari: 0

2. novembar 2016. godine, 17:00 sati, Rektorat Univerziteta u Beogradu, Studentski trg 1, Beograd i 3. novembar 2016. godine, 9:00 sati, PKS, Resavska 15, sala 1, prizemlje

Privredna komora Srbije, Univerzitet u Beogradu i Društvo termičara Srbije (DTS), uz podršku GIZ-a, organizuju Prvu međunarodnu Konferenciju o energetskoj efikasnosti zgrada, pod nazivom BEST – Buildings, Energy, Systems and Technology. Učesnicima konferencije obratiće se prorektor Univerziteta Živoslav Tešić, direktor sektora za industriju PKS Miroslav Lutovac, predsednik DTS Milan Radovanović, predsednik naučnog odbora Milica Jovanović Popović, pomoćnik ministra MGI Jovanka Atanacković i državni sekretar MNP Vladimir Popović.

Održavanje prve međunarodne konferencije multidisciplinarnog karaktera, posvećenog efikasnom korišćenju energije u zgradama, ima za cilj povezivanje nauke i inženjerske struke, kao i privrednih subjekata, koji imaju značajnu ulogu u procesu izgradnje efikasnih i održivih objekata. Na konferenciji će biti prikazano stanje i razvoj metodologija u sagledavanju energetskih performansi zgrada, a biće istaknut i značaj održivog razvoja ove oblasti, holističkog pristupa u pogledu energetskih svojstava i zaštite životne sredine.

Takođe, među ciljevima su i postizanje troškovno-optimalnih rešenja u pogledu izbora materijala, elemenata i tehničkih sistema u zgradama kroz projekte unapređenja energetske efikasnosti, kao i promovisanje šire primene obnovljivih izvora energije i novih tehnologija.

S obzirom da je u velikom broju zemalja pitanje smanjenja energetske potrošnje, kao i smanjenje uticaja na životnu sredinu, u fokusu državne politike i strategija razvoja, kroz diskusiju o okviru sesija očekuju se odgovori na aktuelna pitanja, konstruktivni predlozi svih učesnika i ponude rešenja na putu održivog razvoja, unapređenja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja životne sredine, kao što su: načini postizanja održivih naselja, pristupi u integralnom projektovanju novih zgrada, rezultati i anlaze u energetskoj sanaciji postojećih zgrada, kroz primenu troškovno – optimalnog seta mera unapređenja, putevi do zgrada nulte energetske potrošnje, načini primene obnovljivih izvora energije, postizanje i održavanje parametara kvaliteta unutrušnjeg vazduha u zgradama, načini primene novih materijala i tehnologija, kao i primena različitih platformi automatskog upravljanja tehničkim sistemima u zgradama.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti