Bečki aerodrom kao najveći virtuelni simulator

Komentari: 0
Fotografija od: © Flughafen Wien AG

Bečki aerodrom i Tehnički fakultet u Beču ispitivaće u okviru zajedničkog istraživačko-razvojnog projekta mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti na aerodromu. Stručnjaci sa Tehničkog fakulteta razvili su do sada najveći virtuelni simulator u Austriji u vidu Bečkog aerodroma. Simulator će služiti za prikupljanje i analizu podataka o upravljanju zgradama na aerodromu.

„Poslednjih godina smo preduzeli mnoge mere u oblasti zaštite životne sredine, pa smo smanjili emisiju ugljendioksida za 27%, potrebu za električnom energijom za 15%, a ukupnu potrebu za energijom za 6,8%. U okviru ovog istraživačkog projekta želimo da iskoristimo stručno znanje naučnika sa Tehničkog fakulteta da bismo buduće projekte mogli da realizujemo koliko je moguće efikasno i povoljno“, izjavio je Ginter Ofner, predsednik upravnog odbora Bečkog aerodroma.

Novina u razvoju ovog projekta jeste dimenzija simulatora. Bečki aerodrom obuhvata 100 zgrada u kojima 20.000 zaposlenih radi u hotelima, kancelarijama, prodavnicama, na terminalima, u špediterskim preduzećima i mnogim drugim oblastima. Saznanja dobijena pomoću virtuelnog aerodroma služiće kao osnova za donošenje strateških odluka. Cilj je da se izbegnu greške u planiranju koje nastaju u realnom pogonu, kao i da se smanji potreba za energijom i emisija ugljendioksida.

„U toku planiranja i same izgradnje projektanti, građevinski inženjeri i korisnici će moći uz pomoć simulacija da testiraju i prilagode grejanje, hlađenje, ventilaciju, informacione sisteme, osvetljenje, požarne puteve, utrošak energije i mnoge druge stvari“, izjavio je Tomas Bednar, profesor Tehničkog fakulteta i naučni rukovodilac projekta.

 

Izvor: 
 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti